Banka Hesaplarınız Tehlikede

NASA, şifreli programların hemen hepsini kırabilecek yetenekte bir bilgisayar geliştirmekte olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Banka Hesaplarınız Tehlikede

Washington Post gazetesi, dünkü sayısında yer alan haberin NSA’nın eski görevlisi Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelere dayandığını yazdı. NSA’nın özel kişilerin telefon konuşmalarından internet kullanımlarına kadar iletişim araçlarını kaydeden bir program kullandığı yolunda çıkan haberler son dönemde yoğun tartışmalara yol açmıştı.

Habere göre NSA “kuantum bilgisayarı” denilen bir sistemle hassas verileri perdeleyen şifre kodlarını kırabilecek. Ancak, bir tek akış biçiminde değil, aynı anda birden fazla kompütasyon yaparak çalışan böyle bir sistemin geliştirilmesinin daha yıllar alabileceği de haberde yer alıyor. Özel verileri kırma işlevinin yanı sıra böyle bir bilgisayar tıp gibi alanlarda da yarar sağlayabilecek. Gazetenin haberine göre bu araştırma, “Zor hedeflere sızma” adlı 79.7 milyon dolar bütçeli bir proje içinde yer alıyor. Devletle bağlantı olmayan özel araştırmacılar da kuantum bilgisayarı geliştirme çabalarını sürdürüyorlar. Ancak NSA programının diğer çalışmaların gerisinde mi ilerisinde mi olduğu henüz bilinmiyor.

Geçici sığınma izniyle halen Rusya’da yaşayan Snowden, NSA’da çalıştığı topladığı belgeleri geçen yıl açıklamıştı. ABD, casuslukla suçladığı Snowden’in iadesini istiyor. Snowden’in açıklamaları üzerine ABD’de halkı terör eylemlerinden korumak için bilgi toplamada devlete ne kadar özgürlük tanınması gerektiği konusu ciddi tartışmalara yol açtı. NSA aleyhinde açılan telefon dinleme davası, farklı mahkemelerden çıkan farklı kararlar üzerine muhtemelen ABD Yüksek Mahkemesi’nde çözümlenecek.

Kaynak : BT Notları

Yorumlar