Hong Konglu aktivistlere Yüksek Mahkemeye başvurma hakkı

- "Şemsiye Devrimi" olarak anılan protestolardaki rolleri nedeniyle hapis cezası alan 3 aktiviste, Yüksek Mahkemeye başvurma hakkı tanındı

Google Haberlere Abone ol
Hong Konglu aktivistlere Yüksek Mahkemeye başvurma hakkı

HONG KONG (AA) - Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi temyiz mahkemesi, 2014'de "Şemsiye Devrimi" olarak anılan demokrasi gösterilerindeki rolleri nedeniyle hapse mahkum edilen 3 aktiviste cezalarının iptali için Yüksek Mahkemeye başvurma hakkı tanıdı.

Hong Kong Nihai Temyiz Mahkemesi, ağustos ayında haklarında hapis kararı verilen Joshua Wong, Nathan Law and Alex Chow'un cezalarının iptali için Hong Kong Yüksek Mahkemesine başvurma isteklerini kabul etti.

Aktivistler 21 yaşındaki Wong, 24 yaşındaki Law ve 27 yaşındaki Chow, Hong Kong Baş Yöneticisinin genel oyla seçilebilmesi için yapılan gösterilerdeki rolleri nedeniyle önce kamu hizmeti ve ertelenmiş hapis cezaları almış, Adalet Bakanının hükmün gözden geçirilmesi talebi üzerine üst mahkeme erteleme kararını bozarak hapis cezalarının uygulanmasına karar vermişti.

Mahkeme, ağustos ayında açıkladığı kararında Wong'a 6 ay, Chow'a 7 ay ve Law'a 8 ay hapis cezası vermişti.

Nihai Temyiz Mahkemesi, temyiz başvurusu yapabilmeleri için 2 ay önce şartlı salıverilen Wong ve Law'ın tahliye sürelerini uzattı. Temyiz başvurusu için tahliye talebinde bulunmayan Chow'un ise duruşmanın ardından ocak ayında yapılması planlanan Yüksek Mahkeme duruşmasına kadar serbest kalmasına karar verildi.

Hong Kong 1997 yılına İngiltere idaresinden Çin'e geçtiğinde, Pekin yönetimi "Tek ülke, iki sistem" sloganıyla bölgenin özerkliğine, kendi sivil özgürlükler ve demokratik geleneklerine saygı gösterme sözü vermişti ancak ağustos 2014'te Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan baş yönetici seçiminde kendi liderlerini genel oyla seçme talebi yerine getirilmeyeceği açıklandığında demokrasi ve bağımsızlık yanlıları sokağa dökülmüştü.

"Merkezi İşgal Et” sloganıyla başlayan olaylar, göstericilerin polisin kullandığı göz yaşartıcı gaza karşı kendilerini korumak için şemsiye açması nedeniyle uluslararası kamuoyunda "Şemsiye Devrimi" olarak adlandırılmıştı.

Yorumlar