Türkiye, ABD'nin açıklamalarını yetersiz buldu, adım bekliyor

Son Dakika Haberi: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin yaptığı açıklamaların kendilerini tatmin etmediğini, YPG'ye artık silah verilmeyeceği yönünde verilen sözlerin tutulmasını istediklerini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, ABD'nin açıklamalarını yetersiz buldu, adım bekliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk'te televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, ABD'den gelen son açıklamalarla ilgili olarak, "ABD'den yapılan tüm açıklamalara rağmen biz tatmin olmadık" dedi. ABD'nin Irak'ta yaşadıklarından ders almadığını belirten Çavuşoğlu, "Pakistan'a 'teröre destek veriyor' diyor. Senin yaptığın ne? Sen de terör örgütüne destek veriyorsun, açık veriyorsun" diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

"AÇIKLAMALAR BİZİ TATMİN ETMEDİ"

(ABD'nin teröre desteği) İlişkilerde geri dönülmez hasar açar. Tam olarak bunlar bizi tatmin etti mi hayır. Hani Rakka bitttiğinde ortaklık bitecekti. Silah vermeyeceklerdir. Şu anda YPG'ye yapılan yardımlar esasen Suriye'nin sınır bütünlüğünü tehdit etmektedir. Tehditleri bertaraf etmek için ben kendi tedbirlerimi kendim almak zorundayım. Biz verdiğimiz silahların seri numaralarını alıyoruz dediler. Bunun pratikte uygun olmayacağını, sayın Cumhurbaşkanımız hem Trump'a hem ilgili kişilere bizzat kendisi anlattı. Bugün bunun uygulanmadığını görüyoruz. Amerika'nın bugüne kadar bize verdiği sözler var ama bu sözleri tutmadığını görüyoruz. Biz somut adımları görmek istiyoruz. 

"IRAK'TA YAŞADIKLARINDAN DERS ALMADILAR"

Terör örgütü ile işbirliği yapmayı ABD'nin bırakması lazım. Pakistan'a 'teröre destek veriyor' diyor. Senin yaptığın ne? Sen de terör örgütüne destek veriyorsun, açık veriyorsun. Irak'ta yaşadıklarından ders almadılar. 

"MÜDAHALE RUSYA'YLA KOORDİNELİ OLMALI"

Afrin'de Rusya'nın az sayıda gözlemcisi var. Tam rakamları ben de bilmiyorum. Rusya asker sayısını bazen azaltıyor bazen çoğaltıyor. Burada gözlemciler var. Biz burada bir müdahale yaptığımız zaman bunu koordineli yapmamız lazım, buradaki Rus gözlemcilerin bundan etkilenmemesi lazım. Biz bugüne kadar birçok adımımızı Rusya'yla koordineli attık. Bazı konularda başından beri görüş ayrılığımız olsa da birlikte çalışıyoruz.

İdlib bölgesinde rejimin sadece ihlali değil, ilerlemesi de var. Bunların da durdurulması gerekiyor. Soçi'ye muhalefetin gidebilmesi için buradaki ihlallerin durması gerekiyor. Bunların hepsini Rusya'yla görüşüyoruz. Hem İdlib, hem Afrin ve Suriye'nin geleceğiyle ilgili atmamız gereken adımları değerlendiriyoruz. Müsteşar yardımcımız Soçi hazırlıkları için Rusya'ya gitti. Soçi'de YPG masada olmayacak. YPG'den Kürtlerin de rahatsız olduğunu biliyoruz. YPG, çok sayıda Kürt'ü de sürgüne gönderdi. Birçok Kürt grup var. PKK, Türkiye'deki Kürtlerin temsilcisi mi? Irak'taki Kürtleri temsilcisi mi? Bunlar terör örgütüdür. Dünyaya da bunu anlatıyoruz. YPG'yi desteklemeyen birçok Kürt grup var. 

abd

Yorumlar