Trump ve Clinton önemli bir şehirde kaybetti

Sanayi bölgesi Wisconsin’daki ön seçimde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Cruz, güçlü rakibi iş adamı Donald Trump’ı geride bırakmayı başardı.

Google Haberlere Abone ol
Trump ve Clinton önemli bir şehirde kaybetti

ABD’de Wisconsin eyaletinde yapılan ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’de Teksas Senatörü Cruz, Demokrat Parti’de ise Vermont Senatörü Sanders rakiplerine üstünlük sağladı. Bu sonuçlarla birlikte Cruz, nihai zaferi garanti gören Trump’ın ayaklarını yere bastırdı, Sanders da Clinton’ın peşini kolay kolay bırakmayacağını bir kez daha göstermiş oldu.

ABD’de devam eden başkanlık yarışında Wisconsin eyaletinde yapılan ön seçimleri Cumhuriyetçi Parti’de Teksas Senatörü Ted Cruz, Demokrat Parti’de ise Vermont Senatörü Bernie Sanders kazandı.

AP ajansı ve Edison Research’ün ortak yürüttüğü çıkış anketlerine göre Trump’ın başkan olma ihtimalinden korkan Cumhuriyetçiler mecburen Cruz’a oy verdi. Wisconsin’deki Demokratlar ise kendilerini daha çok heyecanlandıran, ilham veren ve daha dürüst olduğunu düşündükleri Sanders’tan yana oldu.

Google Trends de ön seçim öncesi Google'da en çok aranan aday adayının Sanders olduğunu açıkladı.

​ABD’de 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçiler ile Demokratların adaylarını belirleme süreci devam ediyor. Partiler, ülkenin kuzeyinde yer alan Wisconsin eyaletinde ön seçime gitti. Sanayi bölgesi Wisconsin’daki ön seçimde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından Cruz, güçlü rakibi iş adamı Donald Trump’ı geride bırakmayı başardı.

​Cruz, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 50’sini, Trump ise yüzde 32’sini aldı. Partinin diğer başkan aday adaylarından Ohio Valisi John Kasich ise yüzde 14’te kaldı.

TRUMP'A GÖNDERME: HARİKA BİR FIRST LADY OLMAYACAK MI?

İlk sonuçların gelmesi sonrası konuşan Cruz, eşi Heidi Cruz'u da yanına alarak "Taraflı konuşuyor olabilirim ama harika bir first lady olmayacak mı?" diye sordu:

Muhafazakarların Trump'a oy vermesini engellemek isteyen bir grup, Trump’ın eşi Melania Trump'ın çıplak fotoğrafını kullanıp Cruz'a oy istemişti. Bunun üzerine Trump, Cruz’un eşinin sırlarını açıklamakla tehdit etmişti. Daha sonra National Enquirer, Cruz'un 'eşini 5 kez aldattığını' iddia etmiş, Cruz da bu iddiaların Trump’ın başının altından çıktığını savunmuştu.

Bununla birlikte “Bu akşam bir dönüm noktası” diyen Cruz, “Bu, Wisconsin’in çalışkan halkının Amerika’ya bir çağrısı. Bizi bir seçim bekliyor. Gerçek bir seçim” ifadelerini kullandı.

TRUMP'IN EKİBİ, CRUZ'U TRUVA ATI'NA BENZETTİ

Trump’ın kampanya ekibinden yapılan açıklamada ise “Ted Cruz kukladan da beter. O, parti patronları tarafından Bay Trump’ın adaylığını çalmak için kullanılan bir Truva atı” denildi.

Diğer taraftan eyaletteki kamuoyu yoklamaları da İslam karşıtı açıklamalarıyla ülkede ve dünya gelinde büyük tepki gören Trump’ın, Cruz karşısında yenilgi alacağını gösteriyordu. Anketlerin yanılmadığı bu sonuçla Trump’ın, temmuzdaki parti kongresine kadar adaylığı kazanmak için yeterli delegeye ulaşma şansı tehlikeye girmiş oluyor.

Bugünkü sonuçla Cruz, kazandığı delege sayısını 504’e yükseltirken, Trump’ın 740, Kasich’in ise 145 delegesi mevcut.

Aday adaylarından birinin partinin adaylığını kazanabilmesi için bin 237 delegeye ulaşması gerekiyor.

SON 7 ÖN SEÇİMİN 6'SINDA SANDERS GALİP GELDİ

Demokrat Parti cephesinde ise partinin favori adayı olarak görülen eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yine hüsrana uğradı.

Idaho, Utah, Washington, Alaska ve Hawaii eyaletlerinde yüzü gülmeyen Clinton, Wisconsin eyaletinde de yarışı Vermont Senatörü Sanders’ın ardında tamamladı.

Yorumlar