Tillerson'dan yeni açıklama: Türkiye'ye açıklama borcumuz var

Türkiye'nin günledir sert tepki verdiği 'sınırda yeni bir ordu' planlarına nihayet ABD'den net açıklamalar gelmeye başladı. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, konuyla ilgili Türkiye'ye açıklama borçlarının olduğunu belirterek, konunun tamamen bazı kişilerin yanlış konuşmasından kaynaklandığını, böyle bir planlarının olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Tillerson'dan yeni açıklama: Türkiye'ye açıklama borcumuz var

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD'nin Suriye'nin kuzeyi ile ilgili planlarına Türkiye'nin tepkisi sert olunca farklı bir tepki aldı. ABD yönetimi, Türkiye'nin tepkileri üzerine geri adım atarak Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir ordu kurulmayacğını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın bizzat yaptığı açıklamada ise Türkiye'ye bir açıklama borçlarının olduğu, konunun tamamen yanlış anlamadan kaynaklandığı belirtildi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Stanford Üniversitesinde verdiği konferansın ardından Washington'a dönerken uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Suriye'nin kuzeyinde sınır koruma birlikleri kurulacağı" haberleriyle ilgili konuşan Tillerson, "Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış resmedilmiş ve yanlış tanımlanmış bir durum ve bazı kişiler yanlış konuşmuş. Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz." yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kanada'nın Vancouver kentindeki Kuzey Kore toplantısında konuyu geniş bir şekilde konuştuklarını söyleyen Tillerson, ABD'nin Suriye'deki niyetinin "DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerdeki yerel unsurlara eğitim vermek" olduğunu belirtti.

Tillerson, "Kuzeybatı Suriye'de ve Fırat Vadisi boyunca halen DEAŞ saldırılarının olduğunu görüyoruz, dolayısıyla bu sadece daha fazla eğitim verme ve DEAŞ'ın kaçış yollarını kapatma çabasıdır." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin verdiği tepkiye ilişkin de "Onların neden bu şekilde tepki verdiğini anlıyoruz." ifadesini kullanan Tillerson, bu konuda ABD Savunma Bakanı James Mattis ile aynı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Stanford Üniversitesindeki konuşmasında da Tillerson, Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını ve bu konuda beraber çalışmaya devam edecekleri mesajını vermişti.

Konuyla ilgili akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'de SDG ismini kullanan terör örgütü PYD/PKK'ya kurdurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü"nün "yeni bir ordu" veya "konvansiyonel sınır muhafız gücü" olmadığını iddia etmişti.

TÜRKİYE'DEN SON AÇIKLAMAYA İLK TEPKİ

Tillerson'ın açıklamasına Türkiye'den ilk yorum Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den geldi. Gül, "Böyle bir açıklamanın yapılması önemli bir beyan. ABD'nin göndermiş oludğu silahların tekrar iade edilmesi lazım" dedi.

Yorumlar

ihsan ne borcu varmış abd nin türkiyeye açıklama yuh yani başka borcu kalmamış
ihsan ne diyor bu salak heriif yahu anlıyan varsa söylesin