Suudi Arabistan'a ilk 11 Eylül davası açıldı

Suudi Arabistan'ı 11 Eylül saldırılarından sorumlu tutan iddialarla ilgili ilk dava bugün açıldı

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'a ilk 11 Eylül davası açıldı
Sonhaberler / Haber Merkezi

Suudi Arabistan'da senato ve temsilciler meclisi tarafından çıkarılan yasa kapsamında Suudi Arabistan hakkında 11 Eylül saldırıları nedeniyle ilk dava açıldı. Davayı açan, 11 Eylül saldırılarından eşini kaybeden bir kadın oldu. Davacı kadın, 11 Eylül saldırılarının arkasında Suudi Arabistan'ın olduğunu iddia ederek gerekli cezai kovuşturmaların yapılmasını istedi. 

Kadın tarafından mahkemeye sunulan belgelerde “Suudi Arabistan’ın desteği olmasaydı El-Kaide’nin 11 Eylül saldırılarını planlaması ve gerçekleştirmesi mümkün olmazdı.” ifadesine yer verildi.

ABD temsilciler meclisi ile senato, Barack Obama'nın karşı çıkmasına rağmen Suudi Arabistan hakkında dava açılmasını ön gören yasa tasarısını yasalaştırmıştı. Yasa, ABD'nin Suudi Arabistan'a yönelik darbesi olarak değerlendirilirken; daha önce ABD'deki 750 milyar dolarlık mal varlıklarını satmakla tehdit eden Suudi Arabistan'ın nasıl bir yol izleyeceği ise henüz bilinmiyor. 

YASADA DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

ABD kongresi, S. Arabistan’ın tepki gösterdiği ve ABD’de“11 Eylül” tasarısı olarak bilinen JASTA onaylanmasında geri adım atarak, yasaya ilişkin bazı maddelerde değişikliğe gidileceğini duyurdu.
Amerika'daki Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, yurtdışında görev yapan ABD'lilere dava açılabilmesine olanak sağlayan Terörün Destekçilerine Karşı Adalet' (Justice Against Sponsors of Terrorism Act — JASTA) ile ilgili kaygıları olduğunu belirterek, "11 Eylül kurbanlarının haklarını korurken, yurtdışındaki görevlilerimizin yasal problemler yaşamamasına da olanak sağlayacak bir şekilde yasayı düzeltebilmemizin bir yol olduğunu düşünmek istiyorum" dedi. ABD Temsilciler Meclisi'nin tatilden dönmesinin ardından JASTA'yı 'düzenleyecek' yeni bir yasa üzerinde çalışması bekleniyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın en son yayınladığı rakamlara göre, Suudi yönetiminin Ağustos ayında ABD hazinesindeki varlığı 96.5 milyar dolar… Suudi Arabistan, ABD'nin Hazine borçları listesinde 15'incisırada… Söz konusu yasa tasarısı ilk gündeme geldiğinde Suudi yönetimi, Obama'yı "Hazine bonoları dahil ABD'deki toplam 750 milyar dolarlık varlığını satmakla" tehdit etmişti. 

KRAL SELMAN JASTA YASASINA REST ÇEKMİŞTİ

ABD Kongresi'nin, 11 Eylül saldırıları tasarısıyla ilgili S. Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz saldırılarda ölenlerin yakınlarının kendilerine dava açabilmesini sağlayan yasanın kabul edilmesi durumunda ABD dahil bütün ülkeleri olumsuz etkileyecek" denilmişti.

YASAYA CIA DA KARŞI

Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Başkanı John Brennan da yasanın ülkesinin ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu savundu. Kurbanların ailelerinin adalet anlayışını anlayışla karşıladığını belirten Brennan, buna karşın yasanın yanlış yöntemlerle hazırlandığını söyledi. Brennan, saldırıda sorumluluğu olan Suudi yetkililer olduğunu, ancak Suudi hükümetine dava açmak için yeterli kanıt olmadığını ifade etti.

Yorumlar