Rıza Sarraf İran'da tutuklandı

ABD, İran asıllı Türk vatandaşı Rıza Sarraf'ı, İran'a yaptırımları çeşitli yollardan delmek suçlamasıyla tutukladı

Google Haberlere Abone ol
Rıza Sarraf İran'da tutuklandı

ABD iç istihbarat teşkilatı FBI, Rıza Sarraf(Reza Zerrab)'ın da aralarında bulunduğu İranlı üç iş adamı için gözaltı kararı aldı. Üç iş adamından Sarraf, dün ABD'ye iner inmez polis tarafıdan gözaltına alındı. Sarraf İran hükümeti ve üçüncü partiler adına ülkeye uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüz milyonlarca dolarlık işlemlerde bulunmakla suçlanıyor. 

Hürriyet'in Washington muhabiri Tolga Tanış'ın haberine göre, Sarraf'ın tutuklandığını savcılar duyurdu. 

Aljazeera Türk'ün haberine göre ise, İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, ABD'nin Miami kentinde tutuklandı. Sarraf'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. Sarraf ve iki İranlı daha hakkında Manhattan'da bu suçlamalarla dava açılmıştı.

Rıza Sarraf, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklanmış, 40 gün sonra serbest bırakılmıştı.

Sarraf'ın ortağı olduğu ileri sürülen Bebek Zencani İran’da milyon dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla idam cezasına çarptırılmıştı. 

SARRAF YALANLAMIŞTI

Sarraf, yaptığı bir açıklamada “Babek Zencani hiçbir zaman benim 'ortağım' olmadı ve ben İran Devleti’nin parası ile ticaret yapmadım. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve ülkeme yararlı bir vatandaş olarak yaşamaya da, çalışmaya da devam ediyorum” demişti. 

SARRAF HAKKINDAKİ İDDİANAME NE DİYOR

Sarrafve diğer iki isim hakkında hazırlanan iddianamede yer alan suçlamalara göre, Zarrab, Jamshidy ve Najafzadeh İran hükümeti ve İran şirketleri adına milyonlarca dolar değerinde işlem yaparak ABD yaptırımlarının arkasından dolandılar. Bu iddiaların yanı sıra yasa dışı eylemleri örtbas etmek için, ABD yasalarını da ihlal ettiler. Sarrafve diğer iki isim hakkında soruşturmayı FBI yürütüyordu.

İddianameye göre Zarrab, Jamshidy ve Najafzadeh’in içerisinde olduğu dolandırıcılık ağı, İran devleti kurumlarıyla doğrudan bağlantılı. Bu bağlantılar arasında İran devlet bankası (Türkiye’de de şubesi bulunan) Bank Mellat, İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran Uluslararası Ticaret Şirketi (NICO), NICO Sarl, ayrıca İngiltere’de, İsviçre’de ve Hong Kong’ta merkezleri bulunan İran’ın nükleer enerji santrallerini kuran MAPNA Gruba bağlı Hong Kong Uluslararası Ticaret Şirketi (KHICO) yer alıyor.

Deliller arasında Sarraftarafından İran Merkez Bankası Genel Müdürü'ne hitaben 3 Aralık 2011'de yazılan Farsça mektup da bulunuyor.

RIZA SARRAF KİMDİR?

Rıza Sarraf, 12 Eylül 1983 tarihinde İran'ın başkenti Tebriz’de doğdu. Yaşamını Dubai'de sürdüren İran Azeri Türkü bir aileye mensuptur. Eğitimini Bakü’de tamamladı. 2006 yılında İstanbul’a yerleşti. Zengin bir ailenin çocuğu olan Reza Zarrab, küçük yaşlarda ticarete atıldı. Armatörlük, kuyumculuk, petrol ticareti gibi işlerle uğraşan Reza Zarrab, kısa sürede servetine servet kattı. Özellikle altın piyasasında nam saldı.

TÜRKİYE 17-25 ARALIK KUMPASIYLA TANIDI

Türkiye Rıza Sarraf'ı 17-25 Aralık operasyonları sırasında hükümete yönelik 'darbe girişimi' olarak nitelendirilen operasyonlar sırasında tanıdı. Sarraf, gözaltına alındıktan kısa süre sonra tutuklanmıştı. Ancak daha sonra davanın bir kumpas olduğu anlaşılınca Sarraf ve diğer tutuklular serbest bırakılmıştı. 

Yorumlar