Obama Hiroşima'ya gidecek ama özür dilemeyecek

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den sonra Obama'nın da Hiroşima'ya gideceği öğrenildi. Obama'nın ziyareti bir ilk olacak

Google Haberlere Abone ol
Obama Hiroşima'ya gidecek ama özür dilemeyecek
İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından atom bombasıyla yerle bir edilen Japonya'nın Hiroşima kentine ilk kez bu bir Amerikalı başkanı ziyarette bulunacak. ABD Başkanı Barack Obama, bu ay gideceği Japonya'da ülkesinin İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentine ziyaret yapacak. Obama'nın bu ziyareti iki ülke tarihinde bir dönüm noktasını da oluşturacak. Çünkü ilk kez bir ABD başkanı bu şehri ziyaret etmiş olacak. Obama'nın özür dilemesi ise beklenmiyor. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama 21-28 Mayıs tarihlerinde Vietnam ve Japonya'yı kapsayan seyahate çıkacak. İkili ilişkileri geliştirmek için Vietnam'a gidecek Obama, buradan Japonya'ya geçecek.

Gelecek yılın ocak ayında koltuğunu yeni başkana devredecek Obama, Japonya'da ABD Başkanı olarak son kez G7 zirvesine katılacak. Obama, daha sonra Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Hiroşima'ya gidecek.

Görevdeyken Hiroşima'ya gidecek ilk ABD Başkanı olacak Obama'nın ziyareti bu bakımdan tarihi önem taşıyor. Beyaz Saray, Obama'nın Hiroşima ziyaretinin "nükleer silahların olmadığı bir dünyada barış ve güvenlik arayışı amacı taşıdığını" belirtti.

Önceki başkanlar, "ABD'nin özür dilediği" izlenimine yol açmamak için Hiroşima veya Nagazaki'yi ziyaret etmemişti. Obama, 2009'da yaptığı bir konuşmada, "Hiroşima ve Nagazaki'deki anılar dünyanın hafızasına kazındı. Ben de başkanlığım sırasında bu kentleri ziyaret etme fırsatı bulursam bundan onur duyacağım." demişti.



ÖZÜR DİLEMESİ BEKLENİMYOR

Beyaz Saray yetkilileri, daha önce Obama'nın olası Hiroşima ziyaretinin Japonya'dan bir özür anlamına gelmeyeceğini, ABD'nin Japonya'dan resmi olarak özür dilemesinin beklenmemesi gerektiğini söylemişti.

Bu nedenle Obama'nın ziyareti sırasında Hiroşima saldırısından ötürü özür dilemesi beklenmiyor. 

Yorumlar