Halepçe Valiliği: 'Trump özür dilemeli'

IKBY Halepçe Valiliği, ABD'de başkanlık için yarışan cumhuriyetçi aday Trump'ın Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'i övdüğü açıklamasını kınayarak, özür dilemesini istedi

Google Haberlere Abone ol
Halepçe Valiliği: 'Trump özür dilemeli'
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'deki (IKBY) Halepçe Valiliği, ABD'de başkanlık için yarışan cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'i övdüğü açıklamasını kınayarak, özür dilemesini talep etti.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Halepçe halkı ile kimyasal gaz saldırısında hayatını kaybeden ailelerin adına, ABD'de başkanlık için yarışan cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Iraklı diktatör Saddam Hüseyin'i öven açıklamalarını kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Sayın Trump, Saddam Hüseyin tarafından öldürülenleri 'terörist' olarak adlandırıyor. Saddam tarafından 16 Mart 1988 yılında yapılan kimyasal gaz saldırısında 5 bin sivilin hayatını kaybettiğini, 10 binin ise yaralandığını Trump'a hatırlatmak istiyoruz. Trump, Saddam hakkındaki açıklamaları nedeniyle kimyasal gaz saldırısında hayatını kaybeden ailelerden özür dilemeli. Sayın Trump'ın ileriki süreçte hakaret içeren açıklamalarından vazgeçeceğini temenni ediyoruz." denildi.
ABD başkan adayı Trump, 5 Temmuz'da Kuzey Carolina Eyaleti'nin Raleigh kentinde yaptığı seçim kampanyasındaki konuşmasında, "Saddam Hüseyin kötü bir adamdı değil mi? Ama neyi iyi yaptı biliyor musunuz? Teröristleri öldürdü. Bunu çok iyi yaptı." demişti.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in, 16 Mart 1988 tarihinde Irak-İran sınırına yakın Halepçe kentine kimyasal gaz ile saldırması sonucu yaklaşık 5 bin sivil hayatını kaybetmiş, 10 bini ise yaralanmıştı.

Yorumlar