Eski büyükelçilerden Trump'a 'İsrail-Filistin' uyarısı

ABD Başkanı Trump'a mektup gönderen ABD'nin eski İsrail büyükelçileri, "İki devletli çözüm"den başka alternatif olmadığı uyarısında bulundu. Eski büyükelçiler, atanacak yeni büyükelçinin de bu politikayı benimsemiş birisi olması gerektiğinin altına çizerek, şu an aday gösterilen elçinin bu yeterlilikte olmadığını belirttiler.

Google Haberlere Abone ol
Eski büyükelçilerden Trump'a 'İsrail-Filistin' uyarısı

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD’nin beş eski Tel Aviv büyükelçisi Senatoya bir mektup yazarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Büyükelçiliğine aday gösterdiği David Friedman’ın söz konusu pozisyon için "yetkin biri olmadığını" savundu. Senato Dış İlişkiler Komitesine gönderilen mektupta eski büyükelçiler, Tump’ın eski avukatı ve iflas uzmanı Friedman’ın "aşırı ve radikal görüşlere" sahip olduğunu ve iki devletli çözümü daha önce olmayan bir sorunun “hayali tamiri” olarak nitelediğini ifade ettiler. Thomas Pickering, William Harrop, Edward Walker, Daniel Kurtzer ve James Cunningham tarafından imzalanan mektup Komiteyi, "Friedman’ın ABD’yi İsrail’de temsil edecek denge ve makuliyete sahip olup olmadığına dikkat etmesi" konusunda uyarıyor.

"İki devletli çözümden başka alternatif yok"

Mektupta şu ifadelere yer verildi: “Amerikan Büyükelçisi ülkemizin bölgedeki uzun zamandan beri sürdürdüğü, ABD’nin ve müttefikimiz İsrail’in güvenliğini sağlamak ve İsrail ile özellikle de Filistinliler olmak üzere komşuları arasındaki barışa dair beklentileri daha da ileri taşımak gibi iki partili hedeflerini daha da ileri götürmeye adanmış olmalı. Eğer İsrail demokratik bir Yahudi ülke olarak yoluna devam etmek istiyorsa iki devletli çözümden başka alternatif yok.”

Eski büyükelçiler, mektupta Friedman'ın "iki devletli çözümü reddettiğini" ve "Filistin’deki İsrailli yerleşimci hareketlerini destekleyip finanse ettiğini” vurguladılar. Friedman’ın Kudüs’ün Talbiya Mahallesi'nde evi olduğu ve Filistin’deki yasadışı yerleşimlere destek veren Beit El Kuruluşları Amerikan Dostları grubuna başkanlık ettiği belirtiliyor. Birçok liberal Yahudi kuruluşu Friedman’ın İsrail büyükelçiliği için adaylığını protesto etmişti. Friedman’a karşı, aralarında 600 haham ve kantorun yanı sıra soykırım mağduru ve uzmanlarının da imzalarını taşıyan üç ayrı mektup geçen hafta liberal Yahudi kuruluşlar tarafından Komiteye sunulmuştu.

Friedman’ın destekçileri arasında ise Amerika Siyonist Örgütü, Ortodoks Birlik ve İsrail için Birleşmiş Hristiyanlar gibi İsrail’e yakınlığı ile bilinen kuruluşlar bulunuyor. Friedman'ın, Senato Dış İlişkiler Komitesinde bugün oylanması bekleniyor. ABD Başkanı Trump, kampanya döneminde ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağı vaadinde bulunmuş, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra bu konunun zaman alacağını ifade etmişti. Friedman da büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasını savunan kişilerden biri olarak biliniyor.

Yorumlar