Esad, Palmira'yı alarak ABD'nin gözüne girdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, DAEŞ'in Tedmur'da yaptıkları sonrasında Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin bu ilçeyi kontrolüne almasının "iyi bir şey" olduğunu söyledi

Google Haberlere Abone ol
Esad, Palmira'yı alarak ABD'nin gözüne girdi

Suriye'de silahlı örgütler ve rejim tarafından katledilen yüzbinlerce insandan daha da ilgi çekici bulunan Palmira antik kentini Rus desteğiyle IŞİD'den geri alan Esad yönetimi ABD yönetiminin gözüne girmeyi başardı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin tarihi Tedmur (Palmira) ilçesini terör örgütü DAEŞ'in kontrolüne almasını "iyi bir şey" olarak değerlendirdi.

Kirby, günlük basın toplantısında Humus ilinin Tedmur ilçesindeki tarihi kentin rejim güçleri tarafından alınmasına ilişkin konuştu.

Toplantıda Kirby'e, geçen hafta düzenlenen basın toplantısında sözcü yardımcısı Mark Toner'in "DAEŞ barbarlığını Esed zorbalığıyla değiştirmek çok iyi bir değiş tokuş ya da harika bir çözüm değil" yönündeki sözleri hatırlatılarak, "Bu konuda bir karara vardınız mı? Esed'in Tedmur'u DAEŞ'ten alması iyi bir şey mi?" şeklinde soru yöneltildi.

Bu konuda Dışişleri Bakanı John Kerry'nin kafasında herhangi bir karışıklık olmadığını belirten Kirby, "O'na göre bu iyi bir şeydi" dedi.

Kirby, DAEŞ'in bu tarihi ilçede neler yaptığını unutamayacaklarını söyleyerek, şunları kaydetti: İnsanlık tarihimizin ortak kültürüne zarar verdi. Bu tarihi bölge üzerine çalışan ünlü bir mimarın kafasını kesti. Bu sebeple DAEŞ'in artık burayı kontrol etmeyişini iyi bir şey olarak değerlendiriyoruz.

Öte yandan Kirby, Esed'in uzun vadede Suriye'de barışı sağlayamayacağını ifade ederek, bu konuya dikkatli yaklaştıklarını söyledi.

"Rusya destekli Esed güçlerinin Tedmur'da zafer elde etmesi Suriye’de politik geçiş dönemini etkiler mi?” şeklinde yöneltilen bir soru üzerine ise Kirby, Rusya'nın desteğiyle Esed güçlerinin öz güveninin belli bir ölçüde ilerlediğini söyledi.

Kirby, Esed güçlerinin Temur'u almasının politik arayışları etkileyip etkilemeyeceği hakkında ise "Henüz buna cevap vermek için çok erken. Biz bu sürecin devam etmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Yorumlar