Erdoğan'dan sonra ABD ve AB de BM'de reform talep etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıllardır dillendirdiği BM'de reform gerekliliği, ABD ve AB'nin de gündemine girmeye başladı. Dün açıklama yapan Trump'tan sonra bugün de AB Konseyi Başkanı Tusk'tan geldi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan sonra ABD ve AB de BM'de reform talep etti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun yıllardır dillendirdiği Birleşmiş Milletler'de reform konusu ABD ve AB tarafından da dillendirilmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın "İkinci Dünya Savaşı" yıllarındaki şartları çoktan aştığını, yeni bir dünya düzeni kurulduğunu belirterek BM'nin de buna uyumlu hale getirilmesi gerektiğini savunuyordu. Erdoğan her platformda, "Dünya beşten büyüktür" diyerek BM'nin omurgasını oluşturan BMGK daimi üyeliği yapısında değişiklik istiyordu. Erdoğan'dan sonra ABD Başkanı Donald Trump da BM'nin yapısında değişiklik yapılması gerektiğini savundu. BM Genel Kurulu'nda konuşan Trump, BM'nin mevcut halinin artık işe yaramadığını, yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Ancak Trump'ın "daimi beş üyelik" konusundaki fikri ise bilinmiyor. Trump'tan sonra AB Konseyi Başkanı Tusk da benzer taleplerde bulundu. Tusk'ın talepleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınkinden farklı olsa da yine de reform içeriyor. 

AB KONSEYİ BAŞKANI TUSK: REFORM GEREKLİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Birleşmiş Milletler'in (BM) son yıllarda saygınlığında kayıp yaşadığını ifade ederek "AB, şu anda masada olan BM'de reform yapılmasına ilişkin görüşleri asgari gereklilik olarak görüyor." dedi. Tusk, ABD'nin New York kentinde toplanan BM Genel Kuruluna hitap etti. BM'nin çatışmalar, kıtlık, zorla yerinden etme, terörizm ve nükleer gerilime dönüş gibi sorunları ele almada en iyi araç olduğunu kaydeden Tusk, ancak yapıda bazı değişiklikler yapılması gerekliliğine işaret etti.

BM'nin daha enerjik, tüm eylemlerinde netlik ve belirli bir amaçla hareket edebilecek daha az bürokratik bir organizasyon olmasını beklediklerini kaydeden Tusk, "Bu nedenle AB, şu anda masada olan BM'de reform yapılmasına ilişkin görüşleri asgari gereklilik olarak görüyor. İhtiyacımız olan daha az değil daha çok azim." ifadesini kullandı. BM'nin son yıllarda saygınlığında kayıp yaşadığını ancak buna rağmen ortak iradeyi hayata geçirmek için bir araç olmayı sürdürdüğünü belirten Tusk, 11 Eylül'de BM Güvenlik Konseyi'nin füze programı nedeniyle Kuzey Kore'ye karşı aldığı yaptırım kararlarını "gerçek liderlik ve birlik kapasitesinin mevcudiyetinin bir işareti" olarak niteledi.

Tusk, BM çatışı altında, radikalleşmeye karşı daha fazlasının yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu da dile getirdi.

Yorumlar