Donald Trump 'soykırım' demedi

Türkiye ile ABD arasında her yıl polemik konusu olan 24 Nisan 1915 olayları mesajı bu yıl gündem konusu bile olmadan geçiştirildi. ABD Başkanı Donald Trump, 1915 olaylarının yıldönümünde yaptığı açıklamada 'soykırım' ifadesini kullanmayarak 'Büyük felaket' anlamına gelen bir kelimeyi kullandı

Google Haberlere Abone ol
Donald Trump 'soykırım' demedi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye ile ABD arasında her yıl 24 Nisan öncesi tartışmalara neden olan 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili mesaj bu yıl sessiz sedasız geçti. Her yıl ABD başkanlarının 'soykırım' ifadesini kullanıp kullanmayacağı merakla bekleniyordu; ancak bu yıl Türkiye ve dünyanın diğer bölgelerindeki gündem yoğunluklarından dolayı konu çok tartışılmadı. Yeni başkan Trump da önceki başkan gibi 'Soykırım' ifadesini kullanmadı. ABD tarihinde şu ana kadar sadece Ronalt Regan tarafından 'Soykırım' ifadesi kullanıldı. 

ABD Başkanı Donald Trump, Ermeniler tarafından 1915 olaylarının yıl dönümü olarak kabul edilen 24 Nisan'a ilişkin Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Trump, 1915 yılında yaşanan olaylarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün, 20. yüzyılın en büyük toplu katliamlarından olan Meds Yeghern'de acı çekmiş olanların anısını hatırlıyoruz." ifadesini kullandı.

"1915 yılından itibaren 1,5 milyon Ermeni'nin sınır dışı edildiği, öldürüldüğü ya da tehcir edildiğini" iddia eden Trump, şunları kaydetti:

"Masum hayatlarının yasını tutmada ABD'de ve dünya genelinde yaşayan Ermeni toplumuna katılıyorum. Pek çok Ermeni ABD'de yeni bir yaşam kurdu ve ülkemize kalıcı katkılar yaptı.

Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için tarihin hatırlanması gerekiyor. Daha adil ve hoşgörülü bir geleceğin altyapısını inşa etmede kritik bir eşik olan bu sancılı maziyi kabul etme ve onunla hesaplaşma yolunda Türklerin ve Ermenilerin gösterdikleri çabaları memnuniyetle karşılıyoruz."

Önceki Başkan Barack Obama da görevi boyunca Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullanmıştı.

ABD başkanları, 1993 yılından (Bill Clinton'dan) bu yana 1915 olaylarıyla ilgili her yıl düzenli olarak yazılı açıklama yapıyor ve 1915 olayları genellikle "büyük felaket, tehcir ve katliam" gibi ifadelerle betimleniyor.

Yorumlar