CIA'den itiraf: TSK'da görüştüğümüz kişiler tutuklandı

Darbe girişimindeki rolü tartışılan CIA'dan itiraf geldi. CIA, TSK içindeki muhataplarının tamamının tutuklandığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
CIA'den itiraf: TSK'da görüştüğümüz kişiler tutuklandı
FETÖ'nün darbe girişiminden sonra en çok suçlanan kurum olan CIA'dan itiraf gibi açıklamalar geldi. CIA Direktörü, darbe sonrası yaptığı açıklamada, "Darbe girişiminden sonra muhataplarımızın birçoğu tutuklandı" dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal İstihbarat (CIA) Direktörü emekli General James Clapper, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki ‘tasfiye'nin IŞİD ile mücadeleyi zorlaştırdığını söyledi. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, “Muhataplarımızın birçoğu görevden uzaklaştırıldı ya da tutuklandı. Bunun Türklerle yürüttüğümüz işbirliğini zayıflatıp zorlaştıracağı şüphe götürmez” dedi.
Clapper Aspen'deki güvenlik konferansında bir soru üzerine, ‘ordudaki ihraç kararlarının Türk güvenlik mekanizmasının bütün alanlarını etkilediğini', belirtti.

YPG İLE GÖRÜŞEN KOMUTAN: ENDİŞELİYİZ

Öte yandan, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, FETÖ'nün başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerin ABD’nin bölgedeki operasyonlarını etkileyebileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Aspen Güvenlik Formu’nun Colorado eyaletinde gerçekleştirdiği programda konuşan Votel, Türkiye’deki darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelere dair soruları yanıtladı.

Votel, Türkiye’deki özellikle "askeri liderlerle" ilişkileri olduğunu belirterek, bir soru üzerine, bu kişilerin bazılarının şu anda tutuklu olduklarını kaydetti.

Türkiye’de son 10 gün içerisinde yaşananların, birlikte yürüttükleri operasyonlara zarar vermesinden kaygılandıklarını vurgulayan Votel, “Bunun uzun dönemli etkisinden endişe ediyorum.” ifadesini kullandı.

Votel, 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin, “Türkiye ile mükemmel olan işbirliği ve birlikteliğin seviyesini etkilemesinden kaygı duyuyorum.” dedi.

Türkiye’nin NATO’nun uzun süreli önemli bir müttefiki olduğunu hatırlatan Votel, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemi üzerinde durdu.

Votel, “Türkiye, askeri varlıklarımızı konuşlandırabildiğimiz ve yönetebildiğimiz bir yerin olmasının ötesinde.” diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'DAN TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Muhataplarımız tutuklandı" diyen CIA Direktörü emekli General James Clapper'a "Asker kapasitesini sadece bunlarla sınırlı tutmak art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanıyor" dedi. Clapper'in darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan askerleri işaret ederek "IŞİD'le mücadele zorlaştı" demesi üzerine Çavuşoğlu, "Aksine çürükler temizlendiğinde ordu mücadelesinde daha etkin olur" dedi. 

İsrail-Rusya gibi ülkelerle normalleşme çabalarının süreceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Rusya ile ilişkilerimiz NATO ve AB ile ilişkilerimize alternatif değildir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar