CIA Başkanı: Trump başkan olsa da dinlemem

CIA Başkanı Brennan, Trump'ın muhtemel başkanlık döneminde vereceği işkence emirlerini yerine getirmeyeceklerini söyledi

Google Haberlere Abone ol
CIA Başkanı: Trump başkan olsa da dinlemem
Brookings Enstitüsü'nde konuşan CIA Başkanı Brennan, ‘ABD Başkanı emir verse dahi mahkumlara işkence edilmesi talimatını vermeyeceğini' söyledi. Brennan, Türkiye'yi ise ‘yakın müttefik' olarak niteledi.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde konuşan Brennan, ABD'nin işkenceyle anılmasının ülkenin prestiji açısından büyük bir kayıp olduğunu söyledi.Brennan'ın kampanyasını Müslüman karşıtı söylem üzerine kuran Cumhuriyetçi ABD başkan aday adayı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a yerleşmesi durumunda işkence yöntemlerini yeniden uygulamaya koyabileceği yönündeki sözlerine gönderme yapması dikkat çekti.

Brennan, kasımdaki seçimlerden sonra ülkeyi yönetecek Başkan'ın emri dahi olsa mahkumların sorgulaması sırasında işkenceye başvurulmasına yönelik talimat vermeyeceğini söyledi: "Boğulma hissi veren (waterboarding) işkence metodunun geri gelmesini isteyen çağrılar var. CIA'in başında ben olduğum sürece öyle bir noktaya tekrar gitmeyeceğiz."

"TÜRKİYE YAKIN MÜTTEFİKİMİZ"

Öte yandan, konuşmasında bir soru üzerine Türkiye'yle ilişkileri de değerlendiren Brennan, Türkiye ile her konuda ortak fikre sahip olmasalar dahi yakın ilişki içerisinde olduklarını söyledi.

Türkiye'yi ‘yakın bir müttefik' şeklinde tanımlayan Brennan, "Türkiye ile her konuda aynı fikri paylaşmıyoruz. Çok net ve dürüst bir ilişkimiz var. Yakın ilişki içerisinde olmak böyle bir durumdur" dedi.

Brennan, "Türk mevkidaşımla çok yakın ilişki içerisindeyim" ifadesini kullanarak, Türkiye'nin birçok farklı terör örgütüne karşı mücadele ettiğine dikkat çekti.

'Türkiye'nin Suriye'de muhalifleri destekleyerek, ülkenin geleceğinin Beşar Esad rejimine kalmaması için uğraştığını belirten Brennan, Suriye'nin kariyeri boyunca karşılaştığı en karmaşık konu olduğunu söyledi.

Brennan, Türkiye'nin PKK'ya karşı da mücadele ettiğini vurgulayarak "Haklı olarak vatandaşlarını korumaya çalışıyor" diye konuştu.

Yorumlar