BM'den mülteci anlaşmasına itiraz

Türkiye ile AB arasında prensipte varılan mülteci anlaşmasına Birleşmiş Milletler'den itiraz geldi. Anlaşmanın uluslararası insan haklarına aykırı maddeler barındırdığı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
BM'den mülteci anlaşmasına itiraz

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Avrupa Birliği ve Türkiye'nin prensipte üzerinde anlaştığı göçmen krizi planının sorunlu olduğunu dile getirdi.

UNHCR'ın Avrupa Direktörü Vincent Cochetel, "İnsanları hiçbir güvence olmadan Türkiye'ye geri gönderme planı, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku açısından birçok sorun barındırıyor" dedi.

Cochetel, iltica başvurularının incelenip kayda geçirilmesi işlemlerinin yasal biçimde yürütülmesi için tarafların mutlaka bir mekanizma oluşturması gerektiğini de ifade etti.

İsviçre radyosu RTS'ye konuşan Cochetel, "Umarım gelecek 10 gün içerisinde mültecilerin haklarını güvence altına alacak bir takım garantiler oluşturulur" diye konuştu.

Yunan adalarına giden Suriyeli mülteciler dahil tüm göçmenlerin Türkiye'ye iadesi karşılığında, AB'nin Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli için Türkiye'den bir mülteciyi kabul etmesi önerilmişti.

Türkiye anlaşma çerçevesinde AB'den ayrıca 3 milyar Euro ilave fon ve Haziran sonuna kadar Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vizesiz seyahat imkanlarını talep etti.

Yorumlar