BM'den 'Çocukları savaştan koruyun' çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban, Irak, Suriye, Yemen gibi ülkelere 'çocukları savaştan koruyun' çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
BM'den 'Çocukları savaştan koruyun' çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı konuşmada, BMGK üyelerine ve tüm ülkelere çağrıda bulunarak, acilen çocukların silahlı çatışmalardan korumalarını istedi.

Ağustos ayı Dönem Başkanı Malezya'nın BM Daimi Temsilcisi Ramlan İbrahim Başkanlığında toplanan BMGK, "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" üzerine BM Genel Sekreterinin raporunu görüştü.

Genel Sekreter Ban, BMGK'ya 15'inci yıllık raporunu sundu. Raporda, bir yıl boyunca meydana gelen silahlı çatışmalardaki çocuklara yönelik "vahim" ihlallere yer verildi.

Toplantıda BMGK üyelerine hitap eden Genel Sekreter Ban, raporda yer alan bazı önemli noktalara değindi.

Konuşmasında, "Küresel güvenlik manzarası çarpıcı şekilde değişmeye devam ediyor, fakat bir gerçek değişmiyor: Çocuklar hala savaşta en yüksek maliyeti ödüyor." diyen Ban, çatışmalarda erkek ve kız çocuklarının ve kızların doğrudan hedef olduklarını söyledi.

Ban çocukların, işkence gördüklerini, cinsel istismara uğradıklarını, sakatlandıklarını, hapsedildiklerini, açlığa mahkum olduklarını ve öldürüldükleri vurgularken, "Onların evleri ve okulları imha edildi. Irak, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen gibi yerlerde, çocukları 'gerçek cehennem acısı' çekiyorlar." diye konuştu.

Ban, şunları kaydetti: "Suriye'de savaşın başlangıcından bu yana binlerce çocuk öldürüldü. Milyonlarcası travma geçirdi. Geçen sene Afganistan'da 2009 yılından bu yana çocuk kayıpları en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Somali'de 2014-2015 arasında çocuk kayıpları yüzde 50 artarak rekor kırdı. Güney Sudan'da, çocuklar, liderlerin barışın sağlanması konusundaki başarısızlığının en ağır bedelini ödemeye devam ediyorlar."

Filistin'de ve İsrail'de şiddetin devam ettiğini belirten Ban, İsrail'e bu konuda hesap verebilirliği sağlaması çağrısında bulunduğunu ve durumun ciddiyetini koruduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin saldırıları sonucunda, Yemen'de çocukların korunması konusunda "hala çok ciddi endişeleri" olduğunu belirten Ban, haziranda yaptığı açıklamada, koalisyonu "kara liste"den geçici olarak çıkardığını bildirmişti.

Ban'ın yıllık raporunda, Yemen'de 2015'te bin 953 gencin öldürüldüğü ve 2014'e göre 6 katlık bir artış olduğu belirtilerek, bu ölümlerin yüzde 60'nın sorumlusunun koalisyon güçleri olduğu kaydediliyor.

Raporda, 2015'te 8 binden fazla çocuk askerin serbest bırakıldığı ve birçok ülkenin çocukların silahlı şiddetten uzak tutulması konusunda yasa çıkardığı vurgulanıyor. Ayrıca, 2000 yılından bu yana 115 bin çocuğun silahlı güçler ve silahlı gruplardan ayrıldığı ve 2015 yılı içinde de 8 bin çocuğun serbest bırakıldığı bilgisine yer verildi.

Genel Sekreter Ban konuşmasında ayrıca, BM'ye üye tüm ülkelere yaptığı çağrıda, "İmajınızı korumak istiyorsanız, çocukları koruyun" dedi.

BM MÜLTEİLER VE GÖÇMENLER ZİRVESİ

Konuşmasında, mültecilerin yarısından fazlasında çocukların dehşete düştüğünü belirten Ban, "Bu insanların yerlerinden olmasının temel nedenlerine acilen cevap vermeliyiz ve aynı zamanda bu büyük krizle yüzleşmek zorundayız." dedi.

Ban ayıca, 19 Eylül'de New York'ta mülteci ve göçmen sonuyla ilgili gerçek anlamda küresel bir tartışma imkanı sağlayacak BM Göçmen ve Mülteciler Zirvesi'nin yapılacağını bildirirken, bütün hükümetleri, çocuklarının korunması konusunda odaklanılacak zirveye fikir ve taahhütleriyle katılmalarını istedi.

BM'nin Çocuklar ve Çatışmalar konusundaki Özel Temsilcisi Leyla Zerrougui de konuşmasında, 2015'te silahlı grupların ve hükümet güçlerinin okullar ve hastanelere yönelik 2 binden fazla saldırı düzenlediklerini ve 4 binden fazla çocuğun kaçırıldığını bildirdi.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Müdürü Anthony Lake ise 250 milyon çocuğun savaştan etkilenen ülke ve alanlarda yaşadığını bildirdi. Bunların 30 milyonunun yerlerinden olduğunu söyleyen Lake, milyonlarca çocuğun okullarında cinsel şiddet, kaçırma, insan kaçakçılığı ve korkunç saldırı riski altında olduğunu kaydetti.

Yorumlar