Beyaz Saray 'Erdoğan-Trump görüşmesini' çarpıttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan 'çarpıtma'lı açıklama yapıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Beyaz Saray'ın açıklamasında iddia ettiği konulardan bazılarının telefon görüşmesinde gündeme gelmediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Beyaz Saray 'Erdoğan-Trump görüşmesini' çarpıttı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye ile ABD arasında Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütleri nedeniyle gerilen ilişkiler açısından son derece kritik öneme sahip olan telefon görüşmesi dün (24 Ock 2018) akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşti. İki liderin görüşmesinden sonra önce Cumhurbaşkanlığından ardında da Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığının açıklamasında iki lider arasında iki liderin Zeytin Dalı Harekâtıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Trump'a, Türkiye'nin gerçekleştirdiği Afrin harekatının ulusal güvenlik için gerçekleştirildiği bilgisini verdiği aktarıldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Afrin’de tırmanan şiddetten duyduğu kaygısını ilettiği ve bunun iki ülkenin Suriye’deki ortak çıkarlarını zayıflattığını söyledi. Trump, Türk Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye’nin ihtiyatlı davranmasını istedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Donald Trump'ın Erdoğan'a "Afrin'de tırmanan şiddetten kaygı duyduğu ve Türkiye'deki OHAL'den" söz ettiği belirtiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığının açıklamasında bu ifadelerden herhangi biri yer almadı. 

Konuyla ilgili  Cumhurbaşkanlığı kaynakları bir açıklamada bulundu. Hürriyet'in haberine göre Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD'nin yazılı açıklamasının görüşmenin içeriğini tam olarak yansıtmadığını belirtirken Trump'ın Afrin'de tırmanan şiddetten kaygı duyduğuna dair bir ifadesinin olmadığını ve görüşmede Türkiye'deki OHAL'e değinilmediğini belirtti.

CUMHURBAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI

“Görüşmede, Suriye’deki son gelişmeler ve Türkiye’nin Afrin’de terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili görüş teatisinin yanısıra ikili konulara da değinilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı’nı uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurgulamıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin kendi ulusal güvenliği için Afrin’i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini ifade ettiği görüşmede terörle mücadelede ikili işbirliğinin önemi üzerinde durulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG’ye ABD’nin silah desteğine son vermesi gerektiğine de tekrar dikkati çekmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit etmişlerdir.”

 Cumhurbaşkanlığından sonra ABD'den de açıklama geldi.

BEYAZ SARAY'IN AÇIKLAMASI

“Trump Erdoğan’a Afrin’de tırmanan şiddetten duyduğu kaygısını ileterek bunun iki ülkenin Suriye’deki ortak çıkarlarını zayıflattığını söyledi. Türkiye’ye gerilimi tırmandırmama, askeri operasyonlarını sınırlı tutma, sivil kayıpları önleme çağrısı yaptı. Türk Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye’nin ihtiyatlı davranmasını istedi. 

İki ülkenin ve bütün tarafların IŞİD’i uzun vadeli bir yenilgiye uğratma hedefine odaklanması gerektiğini yineledi. Trump Türkiye’den gelen yıkıcı ve yanlış söylemlerin yanısıra ABD vatandaşları ve yerel personelinin uzatılan olağanüstü hal altında tutuklu olmasının neden olduğu kaygıları dile getirdi.

İki lider ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın – özellikle bölgesel istikrarın arttırılması ve DEAŞ, PKK, El Kaide, İran destekli terörü de kapsayacak şekilde terörün her şekliyle mücadele için – iyileştirilmesi hedefini taahhüt ettiler.”

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: AÇIKLAMA GÖRÜŞMEDEN ÖNCE HAZIRLANMIŞ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ise, "Görüşmeden kısa bir süre sonra bu açıklamayı yaptılar. Ancak önceden hazırlandığı belli. Konuşulmayan konular konuşulmuş gibi gösterildi. Bu konuda ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster, İbrahim Kalın'ı arayacaktı" dedi.

Yorumlar

ihsan işte abd nin yalancı olduğunun delilerinden biri daha devlet değil çadır tiyatrosu