Ankara'da Gülen'in iadesi trafiği başladı

Ankara ile ABD arasındaki Gülen'in iadesi konusundaki trafik bugün başladı. Yoğun trafik çarşamba günü Biden'in ziyaretiyle devam edecek.

Google Haberlere Abone ol
Ankara'da Gülen'in iadesi trafiği başladı
 FETÖ lideri Fetullah Gülen'in darbe girişiminden sorumlu olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye iadesi konusunda Türkiye ile ABD arasındaki yoğun trafik bugün başladı. ABD Dışişleri ve Adalet Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet Ankara'ya geldi. Heyet yarından itibaren başkentte temaslarda bulunacak. Ardından ise 24 Ağustos Çarşamba günü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Türkiye'ye gelecek.

Türkiye, "Gülen'i iade edin" diyor, Washington ise Gülen'in darbe girşiminde yer aldığına dair kanıt istiyor. Görüşmelerde bu hafta kritik; çünkü Ankara, ABD'den art arda gelecek iki ayrı heyeti ağırlayacak. FETÖ liderinin iade sürecini görüşmek üzere Amerika'dan gelen ilk heyet, Adalet ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri. Salı ve çarşamba günü Türk muhatapları ile toplantılar yapacaklar. Toplantılarda karşılıklı beklentiler bir kez daha masaya yatırılacak.

ABD, Türkiye'ye Gülen'in iade edilebilmesi için "Darbe girişiminde yer aldığına ilişkin kanıta dayalı bir iade talebi sunun" diyorlar. Çünkü Türkiye'nin bugüne kadar yolladığı 85 koliden oluşan belgeler, darbe girişimden önceki döneme ait suçlamalarla ilgili. Ankara bu konudaki çalışmasını sürdürüyor. Gülen'in darbe girişimindeki rolüne dair bilgi ve belgeler toplanınca dosyayı ABD'ye bizzat Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun götürmesi planlanıyor. Ama öncesinde, iki ülke bakanlık yetkilileri arasındaki yüzyüze görüşmelerin tamamlanacağı gün, 24 Ağustos'ta, ABD'den bir başka konuk, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Türkiye'ye gelecek.

DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA İLK ZİYARET

Biden'ın Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile görüşmesi bekleniyor. 15 temmuz sonrası ABD'den gerçekleşecek bu ilk ziyarette Biden'ın vereceği mesajlar önemli. Zira ABD'nin 15 temmuz darbe girişimine destek verdiği iddia edilmişti. Görüşmelerde Ankara bir kez daha Gülen'in neden iade edilmesi gerektiğini ve durumun aciliyetini anlatacak. Sürecin uzamasının iki ülke ilişkilerine verebileceği hasara dikkat çekilecek.

CERABLUS DA KONUŞULACAK

Görüşmelerde öne çıkacak bir diğer başlığın da Suriye olması bekleniyor. Hazırlıkları süren Cerablus operasyonunun yanısıra Rusya ve İran ile yapılan görüşmeler sonrası Başbakan Yıldırım'ın "Esad geçiş sürecinde kalabilir" açıklamasının ardından atılacak adımlar ele alınacak. Ankara, PYD'nin Fırat'ın doğusuna geri dönmesi konusundaki beklentisini ve ABD'nin bu konuda verdiği sözü de hatırlatacak.

Yorumlar