ABD'nin en büyük camisi Türkiye tarafından açıldı

ABD’nin Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından gerçekleştirildi

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin en büyük camisi Türkiye tarafından açıldı

ABD’nin Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından gerçekleştirildi.

ABD’nin başkenti Washington yakınlarında Maryland eyaleti sınırları içinde bulunan Türk- Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin (Amerika Diyanet Merkezi) açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmanın ardından, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve beraberindekilerle kurdele keserek, caminin açılışını yaptı.

Beraberindekilerle daha sonra camiye geçerek, yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültür merkezinde bulunan diğer birimleri gezdi.

Yağmurlu havaya rağmen Washington yakınlarında yaşayan çok sayıda Türk ve Müslüman da açılışa katıldı.

Ayrıca, ABD’deki diğer şehirlerin yanı sıra Kanada’dan gelen çok sayıda konuk da açılışta hazır bulundu.

ÜLKENİN İKİ MİNARELİ TEK CAMİ

ABD'nin mevcut kültürel zenginliğine yeni bir renk katan merkezdeki cami, 16. yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edildi. ABD'deki iki minareli tek cami olan ibadethanede, avlu da dahil aynı anda 3 bin kişi ibadet edebilecek.

Yaklaşık 16 dönümlük arazi üzerine kurulan merkezdeki caminin altında 300 metrekare genişliğinde İslam Eserleri Müzesi yer alıyor.

Merkezin içinde ayrıca Selçuklu mimarisine uygun inşa edilen kültür merkezinde ise kütüphane, konferans ve sergi salonu, toplantı salonu ile resepsiyon alanı bulunuyor. Kültür merkezi içindeki İslam Araştırmaları Merkezi'nde de Türkiye'den ABD'ye lisans ve lisansüstü eğitim için gidecek öğrencilere danışmanlık hizmeti sunulacak.

Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin açılışında, farklı din ve milletlerden önde gelen temsilcilerin yanı sıra çok sayıda kişi bir araya geldi.

Merkez, Türkler kadar yabancılardan da ilgi gördü. Merkeze ilişkin, AA'ya değerlendirmede bulunan konuklar, içerisinde cami de bulunan külliyenin, medeniyetler arasındaki iletişime önemli katkı sunmasını beklediklerini belirtti.

ÇOK İYİ BİR PROJE

ABD’nin ilk İslami üniversitesi olan Zaytuna Koleji’nin kurucusu Hamza Yusuf, külliyeyi “çok iyi bir proje” olarak nitelendirdi.

Dünya genelinde özellikle Müslümanlarla diğer insanların daha fazla birbirini anlamalarına ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Yusuf, her iki tarafta da temel insani konulara ilişkin büyük bir bilgisizlik olduğunu dile getirdi.

Dulles Bölgesi Müslüman Toplumu (ADAMS) Başkanı İmam Macit, bugün medyada İslam'la ilgili yer alan negatif anlayışın bu tür merkezlerle yıkılacağını belirtti.

Macit, şunları kaydetti: "Bu, Türk hükümetinin Amerikalı Müslüman toplumuna bağışladığı bir hediye. Bu alan üzerinde Amerikalı Müslüman esintisi olmasını, buranın ABD’deki Müslüman toplumuyla iç içe olmasını istiyoruz. Bu merkez, medeniyetlerle diyalog için diğerlerine de kapılarını açarak bir manevi çekim merkezi olacak."

Yorumlar