ABD'deki Yüksek Mahkeme yargıcı tartışması

ABD Senatosu'nda Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi McConnell'e göre, Obama'nın Yüksek Mahkeme için önereceği aday Senato'dan geçmeyecek

Google Haberlere Abone ol
ABD'deki Yüksek Mahkeme yargıcı tartışması

ABD Senatosu'nda Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Başkan Barack Obama'nın Yüksek Mahkeme için önereceği adayın Senato'dan onay alamayacağını belirtti.

ABD'de Yüksek Mahkeme yargıcı Antonin Scalia'nın ölümünden sonra başlayan yeni yargıç tartışması, her geçen gün büyüyor.

Senato Çoğunluk Lideri McConnell, yaptığı açıklamada, "Anayasaya göre başkanlar aday gösterir, Senato da o adayı ya onaylar ya da onaylamaz; bu seferkinde Senato adayı onaylamayacak" ifadelerini kullandı.

ABD Senatosu'nda Demokratlara karşı 54'e 46 üstünlüğü bulunan Cumhuriyetçiler, görevinin son yılına girmiş olan bir başkanın, Yüksek Mahkeme yargıçlığı için aday önermesinin meşru olmadığı görüşünü savunuyorlar. Yüksek Mahkeme yargıçları, bir kez atandıktan sonra kendi istekleriyle emekli olmadıkça ömür boyu görev yapabiliyorlar.

Muhafazakar eğilimleriyle tanınan Yargıç Antonin Scalia, 13 Şubat'ta Teksas'ta doğal yollardan hayatını kaybetmişti.

Obama, Scalia'nın ölümünden sonraki ilk açıklamasında yeni bir adayı en kısa zamanda göstereceğini ve bunun Anayasal bir hak olduğunu belirtmişti.

Demokratlar, Obama'nın (muhtemel bir liberal yargıcı) bir an önce bir aday göstermesi ve bunun Senato'da onaylanması gerektiğini savunurken, Cumhuriyetçiler ise kasım ayında seçilecek yeni başkanın yeni yargıcın atamasını yapmasının daha doğru olduğu görüşündeler.

Yüksek Mahkeme'de Scalia'nın ölümüne kadar 5'e 4 muhafazakar yargıçların üstünlüğü vardı. Scalia'dan boşalan koltuğa muhtemel bir liberal yargıcın gelme olasılığı, Cumhuriyetçilerin Obama'nın yeni yargıç adayına karşı çıkmalarının temel sebebi olarak görülüyor.

 

Yorumlar