ABD yaptığı sivil katliamları açıklayacak

ABD, son 7 yıl içinde hava saldırılarında neden olduğu sivil ölümlerin tamamını açıklayacağını iddia etti

Google Haberlere Abone ol
ABD yaptığı sivil katliamları açıklayacak

ABD yönetimi, terörle mücadele kapsamında 2009 yılından beri insanlı ve insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırılarda ne kadar sivilin hayatını kaybettiğine dair bilgileri kamuoyuyla paylaşacak.

Başkan Barack Obama yönetiminin adımını, Beyaz Saray İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco, düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyinde katıldığı panelde açıkladı.

ABD’nin güvenliği ve yönetimin terör örgütü DAEŞ’e karşı yürüttüğü stratejiye ilişkin konuşan Monaco, dünyanın neresinde olursa olsun terör örgütleriyle mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

DAEŞ ile mücadelede kapsamında Suriye ve Irak’ta bugüne kadar yaklaşık 10 bin hava saldırısı gerçekleştirildiğini anlatan Monaco, saldırılarda sivil kayıpların yaşanmasını önlenmeye yönelik her türlü hassasiyetin gösterildiğine dikkati çekti.

Monaco, hava saldırılarda istenilmeyen sivil kayıpların yaşanabildiğini de vurgulayarak, Obama yönetiminin göreve geldiği 2009 yılından itibaren "aktif çatışma alanlarının dışındaki yerlerde" insanlı ve insansız hava saldırılarında yaşanan kayıplara ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Monaco, şunları kaydetti: “Tüm bu hava saldırılarında, yetkililerimiz sivil kayıpların yaşanmasını önlemek için ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Başkan Obama’nın da bu konudaki şeffaflık sözü doğrultusunda, yönetimin gelecek haftalarda 2009 yılından bu yana aktif çatışma alanlarının dışındaki yerlerde yaşanan ölümlere ilişkin değerlendirmesini açıklayacağımızı sizlere bildirebilirim.”

Monaco, bir soru üzerine rakamların “aktif çatışma alanlarında” yaşanan ölümleri kapsamayacağının altını çizdi.

ABD, özellikle Afganistan’ın yanı sıra Pakistan, Yemen, Libya, Somali, Irak ve Suriye’deki hava saldırılarında son yıllarda birçok sivil ölümlere neden olmakla eleştiriliyordu.

Yorumlar