ABD ve Rusya arasında 'korkutan' restleşmeler

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Suriye ve Rusya'ya karşı BM yetkisi dışında seçeneklerin de gözardı edilmeyeceğini söyledi. Rusya ise bugün yaptığı açıklamada, Suriye'deki herhangi bir saldırıya S-300'lerle cevap verileceği tehdidinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
ABD ve Rusya arasında 'korkutan' restleşmeler
Sonhaberler / Haber Merkezi

Suriye'de Beşar Esad yönetiminin katliamlarına destek veren Rusya'nın tavrına tepki gösteren ABD yönetimi, Suriye’deki durumdan dolayı Rusya’ya Birleşmiş Milletler (BM) haricinde yaptırım uygulanmasını göz ardı etmediklerini söyledi. İki ülke arasındaki restleşmeler giderek sertleşiyor. ABD bu seçeneği öne sürerken, Rusya da muhtemel bir saldırıya vereceği karşılığı hatırlattı. 

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde Suriye’de Beşşar Esed rejiminin ve Rusya’nın neden olduğu sivil ölümlerine ilişkin soruları yanıtladı.

“Esed rejiminin ve Rusların sivillere zarar vermeye odaklanan taktiklerinden derin endişe duymayı sürdürüyoruz.” diyen Earnest, Suriye’de yaşananların “son derece rahatsız edici” olduğunu vurguladı.

ABD’nin Suriye’de yaşananlardan dolayı Suriye rejimine ve Rusya’ya BM haricinde diğer müttefikleriyle yaptırımlar uygulayıp uygulamayacağına yönelik soru üzerine Earnest, ABD’nin daha önce BM dışında Avrupa’daki müttefikleriyle Ukrayna meselesinden dolayı Rusya’ya yaptırımlar getirdiğini hatırlattı.
Earnest, Ukrayna meselesi nedeniyle getirilen yaptırımların Rusya’nın ekonomisini olumsuz etkilediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tür yaptırımlar söz konusu olduğunda bizim tercihimiz her zaman BM kanalıyla çalışmak. Ancak opsiyonlarımız var ve BM haricinde de hareket edebileceğimizi daha önce gösterdik. Suriye içindeki durumdan dolayı Suriye’ye, Rusya’ya veya diğerlerine bedeller ödetmek için BM haricinde çok taraflı çabaları göz ardı edemeyiz. Bunu geçmişte yaptık. Bunu, Başkanın (Obama) göz önünde bulunduracağı seçeneklerin dışında tutamam.”

RUSYA'DAN S-300'LÜ TEHDİT

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'de rejim güçlerinin kontrolündeki bölgelere yapılacak hava veya füze saldırılarının Rus askerleri için tehdit oluşturacağını belirterek, "Amerikalı stratejistlere hatırlatmak isterim ki S-300 ve S-400'lerin etki alanı, tanımlanamayan nesneler için sürpriz oluşturabilir." dedi.

Konaşenkov, Moskova'da yaptığı açıklamada, bazı basın kuruluşlarında yer alan "ABD'nin Suriye'de rejim güçlerine karşı askeri operasyon yapabileceği" yönündeki haberleri değerlendirdi.

Suriye'de kurulu koordinasyon merkezindeki Rus subayların çoğunun sahada görev yaptığını ifade eden İgor Konaşenkov, "Bu nedenle Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelere yapılacak hava veya füze saldırısı, Rus askerleri için açık bir tehdit oluşturur. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Deyr ez-Zur şehrinde Ordu birliklerini bombalamasının ardından, Rus askerlerine karşı olası hataları önlemek için tüm tedbirleri aldık." diye konuştu.

Konaşenkov, Amerikalı mevkidaşlarına bu tür planları hayata geçirmeden önce olası sonuçlarını iyi hesap etmelerini tavsiye ederek, "Amerikalı stratejistlere hatırlatmak isterim ki S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerinin etki alanı, tanımlanamayan nesneler için sürpriz oluşturabilir. Sistemin, roketin menşeini belirlemek için vakti olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar