ABD, Türkiye-Rusya ilişkilerinden rahatsız

ABD'nin Ortadoğu'daki güçlerinin başında bulunan isim olan Votel, bugün senatoda milletvekillerinin sorularını cevaplarken, Suriye'deki durumu anlattı. Votel konuşmasının bir yerinde, Rusya'nın Türkiye-ABD ilişkileri üzerindeki etkisinden endişeli olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD, Türkiye-Rusya ilişkilerinden rahatsız

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK'yı açık bir şekilde destekleyen ancak Türkiye'ye karşı ise sürekli iki yüzlü davranan ABD'yi yeni bir endişe almış durumda. ABD, itirazlarına rağmen Suriye'de büyük bir operasyon başlatan Türkiye ile ilgili açıklamalarında ilginç bir noktaya değindi. Türkiye ile ilişkilerinin Rusya etkisi nedeniyle tehlikede olduğunu ileri süren ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, "Rusya’nın kuzey Suriye’de oynadığı rolden ve bunun bizim Türkiye ile ilişkilerimiz üzerindeki etkisinden endişeliyim" dedi. 

Votel, Senatör Elizabeth Warren'in, ''Suriye’de çok karmaşık bir denklem içinde görev yapıyorsunuz. Ruslar var, Türk askerleri var. Bu güçlerle çatışmayı engellemek için ne yapıyorsunuz?'' sorusuna, ''Rusya ile uzun zamandır çatışmasızlık hattını işletiyoruz. Bu hat günde bir kaç kez işliyor. Şimdi benzer bir hattımız kuzeyde Türk ortaklarımızla da var. Böylece ortaklarımızın bizim ne yaptığımızdan haberi oluyor ve gerilimi arttıracak olasılıkları en aza indirgemiş oluyoruz. Türkiye bir NATO müttefiki. Türkiye ile ilişkimize büyük değer veriyoruz. IŞİD karşıtı mücadele uzun zamandır çok iyi bir ortak oldular. Sınırlarında terörizmden kaynaklı meşru güvenlik kaygıları olduğunun farkındayız. Bu elbette aramızda biraz gerilime neden oldu ama şu anda büyük ölçüde diplomatik kanallardan bunun giderilmesi için çalışıyoruz. Askeri kanaldan çalışmalar da var. Burada dikkat çekmek istediğim şey Rusya’nın oynadığı rol. Hem kundakçı hem itfaiyeci rolüne soyunarak bölgede ortaklarımızla aramızda tansiyonu kışkırtıyor. Rusya’nın kuzey Suriye’de oynadığı rolden ve bunun bizim Türkiye ile ilişkilerimiz üzerindeki etkisinden endişeliyim'' cevabını verdi.

Bir başka senatörün, 'IŞİD ile mücadelemiz etkilenmeden NATO müttefikimiz Türkiye’nin kaygılarını giderecek bir yol bulabilecek miyiz?' sorusunu ise Votel, ''Belirttiğim gibi diplomatik görüşmeler sürüyor. Bunların detayına giremem. Türkiye bizim desteğimize sahip. Güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Ortağımız SDG ile ilişkimiz konusunda Türkiye’ye olabildiğinde şeffaf davranıyoruz. SDG yarısı Kürt yarısı Arap olan bir güç. DEAŞ ile mücadelede çok etkin bir güç oldular ve kurtarılan bölgelerin istikrar sürecinde önemli rol oynamaya devam ediyorlar. Bu meseleyi aşmak için Türkiye ve diğer koalisyon ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Orada son derece karmaşık bir demografik yapı var. Bu meselenin çözülmesi için sahada çok yakın bir çalışma şart. Ama bence en önemli şey iyi bir iletişim. Tansiyonu düşürmek için şu anda işlettiğimiz bir mekanizma var. Amacımız çatışmaya dönüşebilecek durumları önlemek. Kendi aramızda çatışmayı körüklersek bunu çözmek son derece zor olur'' şeklinde cevapladı.

Yorumlar