ABD senato ve temsilciler meclisinde sonuçlar belli oldu

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler, hem Senatoda hem de Temsilciler Meclisinde Demokratlara üstünlük sağladı

Google Haberlere Abone ol
ABD senato ve temsilciler meclisinde sonuçlar belli oldu
ABD'de, başkanlığın yanı sıra Kongrenin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi için de yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Cumhuriyetçiler her iki yasama organında da Demokratlara karşı üstünlüğünü korudu.

ABD'de dün gerçekleşen 58. başkanlık seçimleriyle birlikte 100 üyeli Senatonun 3'te 1'i (34 üye), 435 üyeli Temsilciler Meclisinin ise tamamı değişti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler şu ana kadar Senatoda 51, Demokratlar ise 47 üye sayısına ulaşmış durumda. Yapılan tahminlere göre, tüm sayım işlemleri tamamlandığında Cumhuriyetçilerin Demokratlara 52'ye 48 üstünlük sağlayacağı öngörülüyor.

Öte yandan Kongrenin diğer kanadı olan ve üyelerinin tamamı değişen Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler, şu ana kadar 235, Demokratlar ise 183 vekil sayısına ulaştı. Tüm sonuçlar açıklandığında Cumhuriyetçilerin 240, Demokratların ise 195 vekil sayısı elde edeceği tahmin ediliyor.

435 üyesi bulunan mevcut Temsilciler Meclisinin 246'sı Cumhuriyetçi, 186'sı ise Demokratlardan oluşuyordu. 100 üyeli mevcut Senatoda ise Cumhuriyetçilerin 54'e 44 üstünlüğü bulunuyordu. Senatoda eski tabloya göre 1 yeni sandalye kazanan Demokratlar yine de çoğunluğu ele geçiremedi.

Bu sonuçların ardından Demokratlar, Beyaz Saray'ı kaybettikleri gibi Kongrede de azınlık olarak önümüzdeki 4 yıl boyunca Cumhuriyetçilerle beraber çalışacak.

Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Kongredeki çoğunluk gücünü de sürdüren Cumhuriyetçi Parti, 2016 seçimlerine damgasını vurmuş oldu.

Yorumlar