ABD seçimlerinde 'Google'a suçlama

Google'ın ABD'de başkanlık için yarışan Clinton'a yönelik aramaları manipüle ettiği iddia edildi. 

Google Haberlere Abone ol
ABD seçimlerinde 'Google'a suçlama
Amerikan haber sitesi SourceFed'e göre Google, Clinton'ın ABD Dışişleri Bakanı olduğu dönemde (2009-2013) yazışmalarını kişisel email hesabından yaptığı gerekçesiyle açılan soruşturmayı kasten sansürlüyor.

Birçok arama motoru gibi Google da kullanıcılarına en fazla aranan anahtar kelimelerin otomatik önerilmesi metodunu sunuyor. Örneğin, Google'a "Türk" yazıldığında, arama çubuğunun altında Türk Hava Yolları, Türk Dil Kurumu ve Türk bayrağı gibi sonuçlar otomatik olarak kullanıcılara öneriliyor.

Buna karşın, Google'da Clinton'a yönelik soruşturmayı araştırmak amacıyla İngilizce "Hillary Clinton suç" ("Hillary Clinton crime") yazıldığında otomatik önerilen ilk sonuçlar arasında Hillary Clinton'un 1994'te meclise sunduğu ceza yasa tasarısı ve reformları yer alıyor.

Google'dakinin aksine aynı aramalar Yahoo ve Bing'de yapıldığında çıkan otomatik önerilerin başında Clinton'a yönelik suçlamalar ve soruşturmalar geliyor.

Bu duruma getirilen yorum ise Google kullanıcılarının daha çok Clinton hakkındaki soruşturlarla ilgili arama vermesi, Yahoo ve Bing kullanıcılarının ise reform ve ceza yasa tasarını hakkında arama yapması. Ancak bu ihtimalin çok düşük olduğu belirtiliyor. Nitekim, Google'da en fazla yapılan aramaları gösteren Google Trends bölümüne bakıldığında "Hillary Clinton suç reformu" ya da "Hillary Clinton suç tasarısı" aramalarının sayısının "Hillary Clinton kriminal soruşturma" aramasına kıyasla çok daha düşük kaldığı görülüyor.

Bu bulgu, Google'un FBI tarafından soruşturulan Hillary Clinton'a yönelik aramalarda olumsuz içerikli otomatik önerileri daha fazla aranmasına rağmen kasten göstermediği iddiasını güçlendiriyor.

TRUMP VE SANDERS SONUÇLAR AYNI

Google, Yahoo ve Bing'de yapılan Clinton aramaları arasında ortaya çıkan bu farklılığın, Clinton'u zorlayan Demokrat başkan aday adayı Bernie Sanders ile Cumhuriyetçi Parti'nin muhtemel başkan adayı Donald Trump için söz konusu olmaması durumu daha da ilginç kılıyor.

Şu anda Google'un çatı şirketi Alphabet'in başkanlığını yürüten eski Google üst yöneticisi Eric Schmidt'in, Clinton'ın seçim kampanyası için görevlendirdiği veri analizi şirketi GroundWork'ün en büyük finansörlerinde biri olduğu ileri sürülüyor.

Yorumlar