ABD'nin bölünmesine yönelik ilk adım atıldı

Donald Trump'ın seçilmesinden sonra ABD'den ayrılma yönünde planlarını açıklayan Kaliforniya, ilk adımı attı

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin bölünmesine yönelik ilk adım atıldı
Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasından sonra Demokratların çoğunlukta olduğu ülkenin en büyük eyaleti Kaliforniya'da ayrılık sesleri somut adıma dönüşmeye başladı. 

ABD'deki 'Yes California!' hareketi, eyaletin ülkeden ayrılması konusunda referandum düzenlenmesi için yerel makamlara ilgili taleplerini sundu.

ABD'deki 'Yes California!' hareketinin lideri Louis Marinelli daha önce eyaletin ABD'den ayrılması için referandum düzenlemeyi planladıklarını açıklamıştı.

Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, 'Yes California!' ayrılık için ilk adımı atarak, eyalet başsavcılığına ‘Calexit: Kaliforniya Bağımsızlık Oylaması 2019' isimli bir referandumun önerisini yaptı. Kaliforniya ve ingilizce çıkış anlamına gelen 'exit' kelimesinin birleştirilmesi ile oluşturulan 'Calexit' kelimesi İngiltere'nin AB'den ayrılması için yapılan ve kabul edilen 'Brexit' adlı referanduma gönderme yapıyor. Haberde hareketin kurucu ortaklarından Marcus Ruiz Evans'ın bu adımı atma nedenlerinin Donald Trump'ın başkan seçilmesi olduğunu söylediği yer aldı. 'Yes California! hareketi', ABD'nin eyaletin ekonomi, göç, ekoloji ve eğitim gibi alanlardaki çıkarlarına zarar verdiğini ve bağımsız olmalarının daha iyi olacağı görüşünde. Kaliforniya'daki seçmenlerin çoğunluğu son ABD başkanlık seçimlerinde Trump'ın Demokrat rakibi Hillary Clinton'ı desteklemişti.

ABD'NİN EN BÜYÜK EYALETİ​



Kaliforniya, ABD'nin batı yakasında yer alan ve ülkenin en kalabalık eyaletidir. 2004 yılı nüfus sayımlarına göre, 35 milyon 893 bin 818 kişilik nüfusa sahip olan Kaliforniya'yı, 20 milyon 851 bin 820 kişi ile Teksas, 18 milyon 976 bin 457 kişi ile New York ve 15 milyon 982 bin 378 kişi ile Florida izler.

En büyük şehirleri sırasıyla Los Angeles, San Diego, San Jose, San Francisco, Sacramento (başkent), Oakland ve Fresno'dur.
 

Yorumlar

ihsan inşAllah abd nin tamamı parçalanır dünyaya ettikleri zulümün acısı çıkar