ABD Dışişleri Bakanlığı'dan Türkiye'ye destek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby bir soru üzerine, "Sınırları içinde gerçek bir terör tehdidiyle karşılaşan Türkiye'nin kendi vatandaşlarını koruma sorumluluğu vardır" dedi

Google Haberlere Abone ol
ABD Dışişleri Bakanlığı'dan Türkiye'ye destek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, sınırları içinde gerçek bir terör tehdidiyle karşılaşan Türkiye'nin kendi vatandaşlarını koruma sorumluluğu bulunduğunu belirtti.

Kirby, günlük basın brifinginde, Türkiye'nin teröre karşı mücadelesi ve Suriye'deki gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

"Türkiye'de son günlerde yaşanan bombalı saldırılarla" ilgili soru üzerine Kirby, sınırları içinde gerçek bir terör tehdidiyle karşılaşan Türkiye'nin kendi vatandaşlarını koruma sorumluluğu bulunduğunu dile getirdi.

DAEŞ ile mücadele ve Suriye'deki gelişmeler bağlamında yaşananların Türkiye için teorik konular olmadığını ifade eden Kirby, Türkiye'nin 2,7 milyon Suriyeliye ev sahipliğini yaptığına dikkati çekti.

Kirby, "Bunlar bilakis somut olgulardır ve ülkenin içinde yaşanan olaylardır. Biz de Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele kapsamında koalisyona verdiği desteğe minnettarız. (İstanbul'daki) Son terör saldırısının ardından bu destekte bir değişiklik yok." dedi.

Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın "Gerekirse anlaşmayı ihlal edenlere tek taraflı olarak müdahale ederiz" açıklamasının sorulması üzerine Kirby, "Rus tarafının, tek taraflı hareket etmeyeceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

Konuyla ilgili Amerika ile Rus tarafları arasında görüşmeler ve irtibatın sürdüğünü kaydeden Kirby, "Suriye'de anlaşmanın herhangi bir taraf eliyle ihlal edilmesi durumunda ne tür tepki verileceğine" ilişkin soruyu cevaplamadı.

Kirby, Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasını ağırlıklı olarak Beşşar Esed rejiminin ihlal ettiğini belirtti.

"ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu hafta Moskova'ya gideceğinin" hatırlatılması üzerine Kirby, gündemde Suriye ile Ukrayna'nın olacağını bildirdi.

"ABD'nin Irak'a ilave asker gönderebileceğine" yönelik haberlerle ilgili soruyu yanıtlayan Kirby, ABD'nin Irak'ta muharip gücü bulunmadığını, mevcut askerlerin "tavsiye ve destek gücü" şeklinde görev yaptığını söyledi. John Kirby, ilave güç göndermenin söz konusu olmadığını vurguladı.

Kirby, Mısır'da yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin ABD'nin duyduğu kaygıları da yineledi.

Yorumlar