ABD'den PYD yapılanmasına bir kez daha ret

Gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den PYD yapılanmasına bir kez daha ret
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, NATO'nun doğu sınırlarını güçlendirmek üzere Doğu Avrupa'ya 4 bin asker göndereceğini açıkladı. Blinken bir soru üzerine, Suriye'de Kürt devleti oluşumuna başından beri tavırlarının net olduğunu ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduklarını söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, telekonferans yöntemiyle gazetecilere açıklamada bulunan Blinken, Avrupa ve NATO'nun karşılaştığı zorluklarla ilgili olarak, güneyde IŞİD gibi terör örgütlerinin neden olduğu şiddet içeren aşırılıkla karşı karşıya olunduğunu belirterek, Paris, Brüksel ve Ankara'da sivilleri hedef alan saldırılara değindi.

Blinken, Suriye'de beşinci yılını bitiren savaşın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük göç dalgasına neden olduğunu hatırlatarak, Avrupa'daki ekonomik, sosyal ve günlük hayatın yapısının değiştiğini, sınır güvenliği, milli güvenlik gibi konuların toplumların üzerinde yük oluşturmaya başladığını dile getirdi.

DOĞU AVRUPA'YA 4 BİN ASKER

NATO'nun doğu sınırlarını güçlendirmek üzere Doğu Avrupa'ya 4 bin asker gönderileceği yönünde çıkan haberlerle ilgili soruya ise Blinken şu şekilde cevap verdi: "Doğu Avrupa'da yapmayı planladığımız şey, sürekli rotasyona uğrayan, içerisinde yeni silahlı muhariplerin de bulunduğu 4 bin asker bulundurmak. Askerler oldukları bölgede sadece belirli bir süre kalacak daha sonra onların yerini hemen yeni guruplar alacak."

'BİRLEŞİK SURİYE'DEN YANAYIZ'

Blinken, Suriye'de muhtemel bir Kürt devleti kurulması halinde ABD'nin tavrının ne şekilde olacağı sorusuna da, ülkesinin bu konudaki yaklaşımının başından beri değişmediği ve değişmeyeceğini belirterek şöyle cevap verdi:

"Suriye'yi bir arada tutacak birleşik Suriye'den yanayız. Kurumların bütünlüğünden, herkese eşit mesafede seküler yönetimden yanayız. Bölünme ülkedeki mevcut problemleri çözmek yerine daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Hedefimiz Suriye'yi bir arada, bütün olarak tutmak ve ülkede siyasi geçişin sağlanması."

KİLİS'E YAPILAN SALDIRILAR

IŞİD'in Suriye sınırından Kilis'e yaptığı saldırılarla ilgili kaygılı olduklarını dile getiren Blinken, "Bu konuda Türk makamları ile yakın temas ve koordinasyon halindeyiz. Türk mevkidaşım Feridun Sinirlioğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Ayrıca iki ülke askeri makamları da temas halinde. IŞİD'in Ankara, İstanbul ve diğer şehirlerde gerçekleştirdiği saldırıları son derece ciddiye alıyor ve müttefikimiz Türkiye ile yakın temas ve koordinasyona devam ediyoruz" diye konuştu.

Yorumlar