ABD'den 'iki yüzlü' bir kınama daha

İsrail'e dünyanın en büyük yardımlarını yapan ABD, dünya kamuoyu önünde ise göstermelik kınamalarına devam ediyor

Google Haberlere Abone ol
ABD'den 'iki yüzlü' bir kınama daha
Sonhaberler / Haber Merkezi 

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşa etme kararını şiddetle kınadığını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşa kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail hükümetinin aldığı kararı şiddetle kınadıklarını belirten Toner, bu kararın iki ülkeli çözüm arayışlarına zarar vereceğini ifade etti.

Yeni yerleşim birimleri oluşturmanın İsrail'in daha önceki açıklamalarıyla çatıştığını vurgulayan Toner, "Yeni yerleşim yerleri Batı Şeria'nın uç bir noktasında, İsrail'e nazaran Ürdün'e daha yakın. Bu yerleşim birimleri Batı Şeria'nın bölünmesini sağlayabilir." ifadelerini kullandı.

Toner, İsrail ve ABD'nin geçen günlerde rekor bir askeri anlaşma sağladığını ve bu anlaşmanın akabinde İsrail'in böyle bir karar almasından ciddi şekilde rahatsızlık duyduklarını bildirdi.

İsrail'in iki devletli çözüm arayışı ya da yerleşim birimlerini genişletmek seçeneklerinden birini seçmesi gerektiğine işaret eden Toner, şu ifadelere yer verdi:

"İsrail'in yeni yerleşim birimleri inşa etmesi kalıcı işgalci olarak tek ülke olma fikrini güçlendirmektedir ve bu da İsrail'in demokratik Yahudi bir ülke olma fikriyle çatışmaktadır. Bu tür hareketler uluslararası toplumun ve İsrail'in uzaktaki müttefiklerinin kınamasıyla karşılaşacaktır."

Yorumlar