ABD Castro'nun cenazesine heyet göndermeyecek

Beyaz Saray, Fidel Castro'nun cenaze törenine resmi bir heyet göndermeyeceğini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
ABD Castro'nun cenazesine heyet göndermeyecek

ABD yönetimi, Küba devriminin lideri ve eski Devlet Başkanı Fidel Castro'nun ölümünün iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecini yavaşlatmasını beklemediklerini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, 25 Kasım'da hayatını kaybeden Castro ile ilgili soruları yanıtladı.

Fidel Castro'nun, ülkesi ve kıtadaki diğer ülkeler için önemli bir figür olduğunu vurgulayan Earnest, buna karşın onun insan hakları sicilinin de bilindiğini söyledi.

Earnest, "Onun talimatını verdiği ve hükümetinin, bizim ülkemizin uzun süredir savunduğu değerlere karşı olan eylemlerini aklama gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir." ifadesini kullandı.

Castro'nun ölümünün ABD ile Küba arasında yaklaşık iki yıl önce başlayan ilişkilerin yeniden tesis edilmesi sürecini olumsuz etkilemesini beklemediklerini belirten Earnest, "En azından ABD açısından, Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik taahhüdümüz konusunda ilerlemeyi etkileyeceğini düşünmüyorum." dedi.

Washington ile Havana arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının, karşılıklı ticari seferlerin başlamasıyla da ekonomik bakımdan Küba halkına olumlu yansıdığına işaret eden Earnest, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump'ın, Küba ile Obama yönetiminin vardığı anlaşmaları sonlandırabileceğine dair açıklamalarını eleştirdi.

Earnest, iki ülke arasındaki anlaşmaların iptal edilmesinin "Kübalılara büyük bir ekonomik darbe indireceğini" kaydetti.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Eğer Küba, Küba halkı, Kübalı-Amerikalılar ve tüm ABD için daha iyi bir anlaşmaya yanaşmazsa mevcut anlaşmayı sonlandıracağım." paylaşımında bulunmuştu.

Earnest, bir soru üzerine, Fidel Castro'nun cenaze törenine ABD'den herhangi bir delegasyonun katılıp katılmayacağının kesinleşmediğini bildirdi. Bir delegasyonun gideceği veya gidecekse kimlerin bu heyette bulunacağına dair herhangi net bir bilginin bulunmadığını ifade eden Earnest, "Başkan'ın (Barack Obama) veya yardımcısı Biden'ın katılmayacağını size teyit edebilirim ancak buradan hareketle Dışişleri Bakanı'nın (John Kerry) katılmayı düşündüğü anlamı çıkarmanızı istemiyorum. Eğer bir delegasyon olacaksa bununla ilgili sizi en kısa zamanda bilgilendireceğiz." diye konuştu.

Yorumlar