ABD Büyükeçlisi Bass'ten Gülen açıklaması

ABD Ankara Büyükçelisi Bass, Gülen'in iadesi konusunda "ABD darbe girişimine soruşturmayı yürüten makamlara desteğini iletmeye hazırdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Büyükeçlisi Bass'ten Gülen açıklaması
ABD'nin Ankara Büyükçelisi John Bass tarafından yapılan açıklamada, "İlgili anlaşmayı görüşmeye hazırız. Darbe girişimine soruşturmayı yürüten makamlara desteğini iletmeye hazırdır. Türkiye ABD'de yasal olarak ikamet eden bir kişi hakkında iade talebi halinde, bu husus iki ülke arasında yer alan şartlar çerçevesinde değerlendirilecek. Bu amaca yönelik olarak da, aralarında ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri Türkiye'deki muhataplarıyla çalışmaya ve neler yapılması gerektiği konusunda anlaşmaya hazırdır." dedi. 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, büyükelçiliğin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, geçtiğimiz hafta sonu yaşanan olayların herkes için son derece rahatsızlık verici olduğunu belirterek, "Türkiye’nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetini şiddet yoluyla devirme girişimleri nedeniyle yaşanan can kayıplarının yasını Türk dostlarımızla birlikte tutuyoruz. Çağdaş, demokratik bir toplumda darbelerin kesinlikle yeri yoktur. Türk milletinin şiddet içeren bu müdahale karşısındaki kararlılığını ve demokratik kurumlara olan desteğini takdir ediyorum." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Bass, açıklamasında şu görüşlerini paylaştı:
"ABD’de ikamet eden kişilerin darbe girişimine katılmış olma ihtimali konusunda ise ABD, darbe girişimine ilişkin soruşturmayı yürüten Türk makamlarına destek sağlama yönündeki isteğini açıkça ifade etmiştir. Türkiye’nin, ABD’de yasal olarak ikamet eden herhangi bir kişi hakkında iade talebinde bulunma kararı vermesi halinde, bu husus ABD ile Türkiye arasındaki iade anlaşmasında yer alan şartlar çerçevesinde değerlendirilecektir. Bu amaca yönelik olarak, aralarında ABD Adalet Bakanlığı temsilcilerinin de bulunduğu ABD ve Türkiye’deki ABD hükümeti makamları, muhataplarıyla birlikte çalışmaya ve ülkelerimiz arasındaki iade anlaşmasınca belirlenen yasal ve delillerin kabulüne ilişkin standartların karşılanması için neler yapılması gerektiğini ele almaya hazırdır. İade anlaşmamızın ve ABD yasalarının, şüpheli bir şahsın başka bir ülkenin yargısına transferinden önce yerine getirilmesi gereken belirli şartlar içerdiğinin altını çizmek isterim."

Öte yandan, Büyükelçi Bass, şahsına atfedilen ve Türkiye’nin demokratik yöntemlerle seçilmiş hükümetine saygısızlık izlenimi uyandıran birtakım gerçek dışı sözlerin, çoğunlukla Fetullah Gülen'e sempati duyduğu düşünülen kullanıcılar tarafından sosyal medyada yayıldığından haberdar olduğuna işaret ederek, bu sözde açıklamanın tamamen uydurma olduğunu ve ABD ile Türkiye arasında gerilim çıkarmak ve Türkiye’nin güvenliğini sekteye uğratmak amacıyla tasarlandığının görüldüğünü vurguladı.
 

Yorumlar