ABD basını, Erdoğan ziyaretini Diriliş Ertuğrul üzerinden okudu

Amerikan merkezli New York Times gazetesi, Diriliş Ertuğrul dizisi üzerinden Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarını yorumladı.

Google Haberlere Abone ol
ABD basını, Erdoğan ziyaretini Diriliş Ertuğrul üzerinden okudu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD merkezli New York Times gazetesi, TRT 1'de her Çarşamba günü yayınlanan Selçuku Devleti döneminin Kayı Boyu'nu anlatan Diriliş Ertuğrul dizisi üzerinden Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın politikasını yorumladı. William Armstrong imzasıyla yayınlanan makalede, "Bir TV dizisi Erdoğan'ın Türkiyesi hakkında bize ne anlatıyor?" başlığı kullanıldı. 

Girişte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hafta ABD'yi ziyaret ederek Donald Trump ile bir araya geleceği ve çok önemli bir görüşme yapacağı belirtilen yazıda görüşmenin bu televizyon dizisi üzerinden ele alınmasının faydalı olacağı belirtilerek Diriliş Ertuğrul dizinin genel olarak konusunu anlatıyor. Anlatımda, Ertuğrul Bey'in "Hristiyan düşmanlarıyla" mücadelesine vurgu yapılıyor. 

Dizide "Bir ulusun uyanışı"nın sembolleştirilmek istendiği belirtilen yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 16 Nisan'daki anayasa referandumunda büyük bir zafer kazanarak benzer bir uyanışı başlatmaya çalıştığı ileri sürülüyor. 

Türkiye'deki ulusal ruh halinin televizyon dizileriyle ölçülebildiği iddia edilen yazıda daha önce de Muhteşem Yüzyıl dizisinde benzer bir durum yaşandığı belirtildi. 

Dizinin iç politika ve vatandaşlar üzerindeki ideolojik etkisinin anlatıldığı yazıda, dizinin aslında Türkiye'nin büyük bir İmparatorluğun mirasçısı olduğunu hatırlatmakla ilgili olduğu da vurgulandı. 

Makalede şu ifadeler dikkat çekti: Dizi, düşmana karşı prestij ve ulusal iddianın derin bir tutkusu ile ilgilidir. "Diriliş: Ertuğrul" gibi diziler, Türkiye'nin büyük bir imparatorluğun mirasçısı olan gücü, cesareti ve bilgeliği tarafından kurulan bir ulus olarak benzersiz bir misyona sahip olduğu fikrini ifade ediyor. Dizinin sahnelerinden birinde, oyuncular, ileride kuracakları idealize edilmiş imparatorluk için, yetenek, istihbarat ve dövüş becerisini ödüllendirerek konuşurlar.

Yazının sonunda ise Türkiye'den bir akademisyenin, "Dizi, tartışmalı ve sıkıntılı bir dönemden geçen Türkiye'de vatandaşları rahatlatıyor" şeklindeki yorumuna yer verildi. 

Yorumlar

zeki bu abd nin işi gücü medyatik takılmak adamların hayatı medya ayakları yere basmıyor