AB'nin İran'a desteği Trump'a geri adım attırdı

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa ülkelerinin baskısı sonucu, önceki yönetim ile varılan nükleer anlaşmayı uzatmak zorunda kaldı. Trump, seçim vaadleri sırasında ve seçildikten sonra sık sık İran'ı anlaşmayı bozmakla tehdit ediyordu. Ancak İran, Avrupa ülkelerinin de desteğini alarak ABD yönetimine geri adım attırmayı başardı. İran Dışişleri Bakanı Zarif AB ülkelerine düzenlediği ziyarette destek talebinde bulunmuş, başta İran ile milyar dolarlık anlaşmaları bulunan Fransa olmak üzere birçok ülke ABD Başkanı Trump'a çağrıda bulunarak varılan nükleer anlaşmaya sadık kalınmasını istemişti.

Google Haberlere Abone ol
AB'nin İran'a desteği Trump'a geri adım attırdı

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile nükleer anlaşmanın uzatılmasına karar verdi. ABD Başkanı Donald Trump, İran'a nükleer anlaşma kapsamında sağlanan yaptırım muafiyetini son kez uzatma kararı aldı.

Amerikalı yetkililer, Beyaz Saray'ın nükleer anlaşmaya yönelik kararını basın mensupları için gerçekleştirdikleri telekonferansta açıkladı.

ABD'nin İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yaptırımlara ilişkin maddesini iptal etmeyeceğini bildiren yetkililer, ülkeye sağlanan yaptırım muafiyetinin 120 gün uzatıldığını kaydetti.

Teknik sorunlar nedeniyle sık sık kesilen telekonferansta, nükleer anlaşmanın şimdilik devam edeceği anlamına gelen uzatma kararının "son kez" alındığı vurgulandı.

İsminin açıklanmaması şartıyla konuşan bir yetkili, "Bu, eğer anlaşmaya varılmazsa, Trump'ın son uzatma kararı olacak." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama'nın imzaladığı nükleer anlaşmanın ülkesi açısından "korkunç bir anlaşma" olduğu için ya yeniden düzenlenmesi ya da iptal edilmesi gerektiğini savunuyordu.

ABD'NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİNDEN İRAN AÇIKLAMASI

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD'nin İran ile varılan nükleer anlaşmadan geri çekilmediğini belirterek, "İran rejiminin, nükleer anlaşmanın arkasına sığınarak her türlü uluslararası normu ve BM kararlarını ihlal etmesine müsaade etmemeliyiz." ifadesini kullandı.

Haley, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a nükleer anlaşma kapsamında sağlanan yaptırım muafiyetini "son kez" uzatma kararının ardından yazılı açıklama yaptı.

ABD'nin İran ile varılan nükleer anlaşmanın şartlarına bağlı kalacağını ancak İran'ın "tehlikeli ve istikrarı bozan davranışlarına tolerans göstermeyeceğini" ifade eden Haley, diğer ülkelerden de bu konuda ABD'nin yanında olmalarını beklediklerini kaydetti.

Haley, "İran'ın ihlal ettiği silah ambargolarını uygulamak, teröre verdiği desteği durdurmak ve insan hakları ihlallerine ışık tutmak için BM'de uluslararası iş birliğini güçlendirme konusunda sabırsızlanıyoruz. Bu adımların hepsi nükleer anlaşmadan bağımsız bir şekilde atılabilir. Bu konuda uluslararası bir uzlaşı sağlanamazsa nükleer anlaşmanın barışa engel olduğu daha da kesinleşecek. İran rejiminin, nükleer anlaşmanın arkasına sığınarak her türlü uluslararası normu ve BM kararlarını ihlal etmesine müsaade etmemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD HAZİNE BAKANLIĞI İRAN'A YENİ YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

Trump yönetiminin, İran'a yönelik nükleer yaptırımların muafiyet süresini uzatma kararı alırken, eş zamanlı olarak ülkeye yeni yaptırımlar getirmesi dikkati çekti.

ABD Hazine Bakanlığı, yönetimin nükleer anlaşmaya yönelik kararın açıklanmasının hemen ardından İran'da insan hakları ihlalleri, sansür ve silahlanma faaliyetlerine destek verdiği gerekçesiyle 14 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulanacağını açıkladı. 

MACRON TRUMP'I ARAMIŞTI

Seçildiği günden bu yana sık sık İran'ı hedef alarak tehditler savuran ABD Başkanı Donald Trump, AB liderlerinden beklediği desteği bulamazken, İran yönetimi AB liderlerini yanına çekmeyi başardı. Avrupa Birliği ülkelerini dün ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Fransa'nın tam desteğini almayı başardı. Ziyaretten sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD Başkanı Trump'ı telefonla arayarak taahhütlerini hatırlattı. Fransa, İran'daki gösteriler sırasında da ABD yönetimine tepki göstererek, İran'ın içişlerine karışılmaması gerektiğini açıklamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump'a İran ile varılan anlaşmaya uyma çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'den yapılan yazılı açıklamaya göre, iki lider, İran ile 2015'te yapılan nükleer anlaşma ve Kuzey Kore konularını ele aldıkları telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Macron, Fransa'nın anlaşmanın tamamıyla uygulanmasındaki kararlılığına ve tüm imzacı taraflarca verilen sözlere riayet edilmesinin önemine değindi. Ortadoğu'da kalıcı istikrarın sağlanabilmesi amacıyla İran yönetimi ile balistik programı ve bölgesel siyaseti üzerinden güçlendirilmiş bir diyalog kurulmasının yanı sıra varılan anlaşmanın doğru bir şekilde yürürlüğe konulmuş olması gerektiğini kaydeden Macron, 8-10 Ocak tarihleri arasında Çin'i ziyareti sırasında gündeme gelen Kuzey Kore ile ilgili gelişmeler hakkında da Trump'a bilgi verdi. Macron, Kuzey ve Güney Kore arasında son günlerde yeniden iletişim kurulmasının olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

Macron ayrıca, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması ve siyasi bir çözümün ortaya çıkarılması için ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararlılık siyasetinin devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti

FRANSA İLE İRAN 4 MİLYAR DOLARLIK GAZ ANLAŞMASI İMZALAMIŞTI

İran ile Fransa arasında geçtiğimiz yaz aylarında 4 milyar dolarlık bir enerji anlaşması imzalanmıştı. Fransa merkezli enerji şirketi Total, İran ile 4.8 milyar dolarlık gaz anlaşması imzaladı. Fransız enerji devi Total, nihayetinde İran'da bir doğalgaz sahası kurmak için milyarlarca dolarlık anlaşmayı imzalayacağını söyledi. İran ile Total, geçtiğimiz yılın kasım ayında 4.8 milyar dolar değerinde doğalgaz projesi geliştirmeye yönelik bir ön anlaşma imzalamışlardı.

Fransız enerji devi Total, nihayetinde İran'da bir doğalgaz sahası kurmak için milyarlarca dolarlık anlaşmayı imzalayacağını söyledi. Güney Pars'ın 11. safhasının geliştirilmesi için yapılan uluslararası anlaşma, Petrol bakanlığı ve Total'in yöneticileri, Çinli şirket CNPC ve İranlı şirket Petropars'ın katılımıyla pazartesi günü imzalanacak.

Üzerinde anlaşmaya varılan alan, dünya doğalgaz rezervinin yüzde 8'ine sahip. Total'in Basra Körfezi'ndeki Güney Pars Doğalgaz Sahası'nda yürüteceği proje ile günde 56 milyon metreküp daha fazla doğalgaz elde edilecek. İran ile Total arasındaki anlaşma, geçtiğimiz yıl hafifletilen yaptırımların ardından İran'ın batılı bir ülke ile yaptığı en büyük ticari anlaşma olacak.

İKİ ÜLKE ARASINDA  OTOMOTİV ANLAŞMASI

Öte yandan İran Sanayi Geliştirme ve Yenileme Organizasyonu (İDRO) ile Fransız otomobil üreticisi Renault arasında 660 milyon Euroluk iş birliği anlaşması da imzalanmıştı. Başkent Tahran’da düzenlenen imza törenine, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile IDRO ve Renault yetkilileri katıldı. Anlaşmaya göre, 2018 yılında İran’da faaliyete geçecek otomobil fabrikası yılda 150 bin araçla üretime başlayacak. 2024 yılına kadar da bu rakamın 300 bine çıkarılması öngörülüyor. Renault satış bayileri ve satış sonrası hizmet zincirini oluşturmasına imkan sağlayan anlaşmada, Fransız şirketin yüzde 60, İDRO’nun yüzde 20 ve İranlı bir özel kuruluş olan Naseh Holding’in yüzde 20 ortaklığının olduğu belirtildi.

Yorumlar