88 yıl sonra bir ABD başkanı Küba'da

ABD'den 88 yıl sonra ilk kez bir başkan Küba'yı ziyaret etti. ABD Başkanı Obama, bugün Havana'ya gitti

Google Haberlere Abone ol
88 yıl sonra bir ABD başkanı Küba'da

ABD Başkanı Barack Obama, 88 yıl aranın ardından tarihi ziyaret için Küba'ya hareket etti.

Obama ve ailesini taşıyan Air Force One uçağı, Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalktı. Ailesinin yanı sıra bazı senatör ve milletvekillerinin eşlik ettiği Obama'nın yaklaşık üç saatlik yolcuğun ardından, Küba'nın başkenti Havana'ya ulaşması bekleniyor.

ABD Başkanı Obama'ya Küba ziyaretinde ayrıca çok sayıda iş adamı eşlik ediyor.

Obama, üç gün kalacağı Havana'da ilk olarak geçen yıl yaklaşık 50 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla yeniden açılan ABD Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek, burada elçilik personeli ve aileleriyle bir araya gelecek. Obama ailesi, daha sonra Havana'nın tarihi semtini gezecek.

Pazartesi günü ise Devrim Sarayı'nda Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile görüşecek olan Obama, burada onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak ve girişimcilik konulu bir etkinlikte bulunacak.

Barack Obama, salı günü de Küba halkına sesleneceği bir konuşma yapacak ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.

Obama ailesi daha sonra Küba milli beyzbol takımı ile Tampa Bay Rays takımı arasındaki gösteri maçını izleyecek. ABD Başkanı Obama, aynı gün Arjantin'e gitmek üzere ülkeden ayrılacak.

Barack Obama, birçok bakımdan tarihi olarak nitelendirilen ziyaretini geçen ay duyurmuştu. Küba ile ilişkilerini normalleştirme kararını Aralık 2014'te açıklayan ABD yönetimi, bu tarihten sonra Küba'ya yönelik yaptırımları gevşetmeye başladı. Bu kapsamda postacılık, sivil havacılık, seyahat engellerinin gevşetilmesi, bankacılık ve ticaret, denizcilik gibi alanlarda bazı yaptırımlar kaldırılmış, ABD'nin terörü destekleyen ülkeler listesinde bulunan Küba bu listeden çıkarılmıştı.

İki ülke, 1959'daki Küba devriminden sonra kesilen diplomatik ilişkileri yeniden tesis etti, geçen yıl karşılıklı büyükelçilikler yeniden açıldı. Son olarak ABD Küba'yı "limanlarında güvenliğin yetersiz olduğu ülkeler" listesinden çıkardı.

Obama, geçen hafta yaptığı açıklamada, Küba ziyaretinin bu ülkeyle diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine katkı sağlayacağını belirterek, "Yaklaşık 90 yıl sonra gelecek hafta bir savaş gemisi eşlik etmeden Küba’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmayı sabırsızlıkla bekliyorum." ifadesini kullanmıştı.

EN SON ZİYARETÇİ CALVIN COOLIDGE OLMUŞTU

Görevdeyken Küba'yı ziyaret eden tek ABD Başkanı Calvin Coolidge olmuştu. Bir ABD savaş gemisinin eşlik ettiği Coolidge, 1928'de Küba'ya gitmişti.

Küba’da Obama'nın ziyaretinden sonra bir ilk daha yaşanacak. Ünlü İngiliz rock grubu Rolling Stones, Küba’nın başkenti Havana’da ücretsiz bir konser verecek. 25 Mart’taki dostluk konseri, Küba’da bir İngiliz rock grubunun ilk açık hava performansı olacak.

Yorumlar