Yeni para piyasası kuruluyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul bünyesinde 6 ay içerisinde yeni teminatlı organize para piyasası oluşturacaklarını, gerekli altyapı çalışmalarını başlattıklarını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Yeni para piyasası kuruluyor

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Borsa İstanbul bünyesinde yeni bir teminatlı organize piyasa kurulması önerisinin Finansal İstikrar Komitesi'nde görüşülerek kabul edildiğini belirtti.

Bu kapsamda Borsa İstanbul ve Takasbank'ın gerekli altyapı çalışmalarını başlattığına işaret eden Şimşek, ayrıca, Takasbank’ın uluslararası düzeyde "Merkezi Karşı Taraf" olabilmesi için Sermaye Piyasası Kanunu'nda gerekli yasal düzenlemenin hazırlanarak TBMM'ye gönderildiğini kaydetti.

Reform niteliğindeki bu piyasa ile gösterge niteliğinde uzun vadeli TL faiz oranlarının oluşturulmasını hedeflediklerini belirten Şimşek, "Borsa İstanbul bünyesinde organize para piyasasının hayata geçmesi ile gecelik vadeye sıkışan Türk lirası işlemlerin vadesinin uzaması ve Türk lirası cinsinden uzun vadeli borçlanma aracı ihraçlarının artması bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Yeni piyasada oluşacak referans faiz oranları ile para piyasalarının daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağını dile getiren Şimşek, böylece sermaye piyasalarında daha fazla kurumsal yatırımcının yer alacağını söyledi.

Yeni para piyasasında karşı taraf riskini kaldırmak amacıyla Takasbank'ın, 'Merkezi Karşı Taraf (MKT)' (alıcı için satıcı, satıcı için de alıcı) olacağını bildiren Şimşek, bu uygulama ile de yerli ve yabancı kuruluşların güven duyacağı bir piyasa altyapısı sağlayacaklarını kaydetti.

Yorumlar