Büyüme rakamları doların ateşini düşürdü

Büyüme verisinin beklentileri aşmasının ardından piyasalarda alımlar güçlendi. Dolar 3,96'nın altına indi, borsa yükseliyor.

Google Haberlere Abone ol
Büyüme rakamları doların ateşini düşürdü

Türkiye'nin 2017 yılına ilişkin büyüme verisinin beklentileri aşmasının ardından döviz kurları düşüş eğiliminde hareket ederken, pay piyasalarında ise alımların güçlendiği görüldü.

Güne 4 TL'nin üzerinde başlayan dolar/TL kuru, büyüme verisinin pozitif etkisiyle öğleden sonra 3.96'nın altına indi.

Kur, saat 15:35'de 3,9660'dan işlem gördü. Euro 4,8930 liradan satılıyor. Dolar endeksi 89,67'de yer alırken, içeride 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,26 düşüşle 12,73'e geldi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise yüzde 0,55 artışla 114.738 puanda.

Ahlatcı Yatırım Yatırım Uzmanı Emrah Parlan, dolar/TL tarafındaki geri çekilmenin 3,9500 seviyesi aşağısına doğru devam edip etmeyeceğinin izleneceğini kaydetti.

Emrah Parlan, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz süreçte dolar/TL tarafında 4 TL seviyelerinde gerçekleşen fiyatlamaların piyasalarca pek hoş karşılanmadığı, daha doğrusu bu seviyelerin pek kabullenilmediği görülürken, bugün gelen satışlarla birlikte kurda gerileme yaşandığını ifade ederek, "Bununla birlikte yurt içi yerleşiklerde bu seviyelerin oluşturduğu algı önümüzdeki süreçte önem arz edecek olup, döviz tevdiat hesaplarındaki eğilim yakından takip edilecektir." dedi.

Yabancı yatırımcının dövize dönüyor olduğu bir dönemde, yurt içi yerleşiklerin kurda artışın devam edeceği yönünde beklenti içinde olmasının, TL tarafındaki yüksek faiz getirisine rağmen para ikamesine, yani dolarizasyona neden olabileceğini vurgulayan Parlan, şu şekilde konuştu:

"Böyle bir durumu tetikleyebilecek nedenler içerisinde yüksek enflasyonla gelen oynaklık ve güven kaybının olduğu da söylenebilir. Bu nedenle böyle bir senaryoda enflasyon beklentilerinde bir düzelme olmadan bu durumun önüne geçilemeyebilir. Bu açıdan mevcut fiyatlamaların kritik olduğunu düşündüğümüz bu süreçte, pozitif görünümün devam ettiği dolar/TL tarafındaki geri çekilmenin 3,9500 seviyesi aşağısına doğru devam edip etmeyeceği izlenecek olup, geri çekilmenin yeni alımları tetiklemesi durumunda 4,0000 ve 4,0150 direnç seviyeleri tekrar hedef konumuna gelebilir."

Yorumlar