Borsa İstanbul'da şüpheli hareketler

ABD'nin bazı Türk bankalarına yaptırım uygulayacağı yönündeki iddialardan sonra Borsa İstanbul'da şüpheli hareketler tespit etildi. Yetkili kurullar durumu mercek altına aldı.

Google Haberlere Abone ol
Borsa İstanbul'da şüpheli hareketler

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türk bankalarının ABD'den milyarlarca dolar ceza ile karşı karşıya olduğuna ilişkin iddialar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından sert bir şekilde yalanlanırken, Borsa İstanbul'da cuma günü ikinci seansta, banka hisselerinde gerçekleştirilen işlemler de inceleme altına alındı. Cumartesi günü ortaya atılan iddialar öncesinde, banka hisselerinde haftanın son işlem gününde saat 16.32 ile 17.00 arasında yapılan satışlar, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Borsa İstanbul yönetimi tarafından mercek altına alınacak.

Sabah'ın haberin göre Cuma günü saat 16.32'de, piyasanın genelinde hakim olan yatay harekete rağmen, Halkbankhisseleri en düşük seviyesi olan 11.84 TL'ye göre yüzde 2.5 primle 12.32 TL'den işlem görüyordu. Bir anda başlayan satışlarla Halkbank hisseleri saat 17.00 itibarıyla, 48 basamak gerileyerek 11.84 TL'ye indi. Halkbank'ta ilk seansta 13.8 milyon adet olan işlem adedi, ikinci seansta 24.1 milyona fırladı. Bankacılık endeksi de 172 bin 791 puandan, 170 bin 966 puana kadar geriledi.

Başta Halkbank olmak üzere, banka hisselerinde bir anda yaşanan düşüşe piyasa o gün anlam veremezken, cumartesi günü sektörle ilgili olarak ortaya atılan iddialar, kafalarda birçok soru işaretine neden oldu. Söz konusu iddiaların gündeme geleceğini öğrenen bazı kesimlerin, içeriden öğrenenlerin ticareti olarak tanımlanan 'insider trading' suçunu işlediğini ileri süren analistler, bu operasyonun SPK tarafından aydınlatılması gerektiğine dikkat çekti.

2013'ten bu yana yapılan her türlü saldırıya rağmen, ekonomideki olumlu performansını sürdüren Türkiye'nin, bu kez en güçlü olduğu alan olan bankacılık sektörü üzerinden tahribita uğratılmaya çalışıldığının altını çizen uzmanlar, batık kredi oranı Avrupa ortalamasının üçte birinden az olan, kredi büyümesinde yüzde 20 ile dünya rekoru kıran sektörün güçlü duruşunu sürdüreceği görüşünde.

Yorumlar