Burundi'de Tanganyika Gölü bölgesini kalkındırma toplantısı

- Burundi, Tanzanya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Zambiya ve Dünya Bankası temsilcileri, Tanganyika Gölü ulaşım ve taşımacılık altyapısını geliştirmek amacıyla Burundi'de buluştu

Google Haberlere Abone ol
Burundi'de Tanganyika Gölü bölgesini kalkındırma toplantısı

BUJUMBURA (AA) - Afrika'da Tanganyika Gölü'nü çevreleyen ülke temsilcileri, ulaşım ve taşımacılık altyapısını geliştirme konusunu görüşmek üzere Burundi'de bir araya geldi.

Burundi, Tanzanya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Zambiya ve Dünya Bankası temsilcileri, ulaşım ve taşımacılık altyapısını geliştirmek amacıyla Burundi'nin başkenti Bujumbura'da buluştu.

Doğu Afrika Topluluğu (CAE) Genel Sekreteri Liberat Mpfumukeko, düzenlediği basın toplantısında, Dünya Bankasının Doğu Afrika’da yer alan Tanganyika Gölü üzerindeki taşımacılığı geliştirmek için 600 milyon dolarlık fon ayırdığını söyledi.

Mpfumukeko, “Bu fon Bujumbura, Tanzanya'daki Kigoma kenti ve Zambiya'daki Mpulungu kentindeki limanların yenilenmesinde, donanımlı gemilerin satın alınmasında, Tanganyika Gölü’ndeki biyoçeşitliliğin korunmasında ve Dar es-Selam-Kigoma demiryolu hattının yapımında kullanılacak.” ifadelerini kullandı.

Bölgenin kalkınmasının taşımacılık altyapısının gelişmesine bağlı olduğunun altını çizen Mpfumukeko, Dar es-Selam’dan yola çıkan bir tüccarın öncelikle Kigoma’ya, oradan Uvira ve Kalemie’ye ve nihayet Bujumbura’ya ulaşabileceğini söyledi.

Bununla beraber Tanzanya, Burundi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacminin de artacağına dikkati çeken Mpfumukeko, "Hedefimiz gelecek 10 yılda altyapı çalışmaları için en az 10 milyar dolarlık yatırım yapmak." dedi.

Birçok uzmana göre, Tanganyika Gölü bölgedeki CAE, Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) ve Güney Afrika Ülkeleri Kalkınma Topluluğu gibi önemli ekonomik toplulukları birleştirmek için son derece ideal bir yerde bulunuyor.

Yorumlar