Zika virüsü mikrosefali bağlantılı

Kolombiya'da teşhis edilen 33 Zika virüsü vakasında ikisinin mikrosefaliyle bağlantısı olduğu belirlendi

Google Haberlere Abone ol
Zika virüsü mikrosefali bağlantılı

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da mikrosefaliyle (küçük kafa) Zika virüsü arasında bağlantı olduğu tespit edildi.

Kolombiya'nın Ulusal Sağlık Enstitüsü yetkilileri, yılbaşından bu yana ülkede görülen 33 mikrosefali vakasından ikisinin Zika virüsüyle bağlantılı olduğunu açıkladı.

Tespit edilen iki vakadan birinin Venezuela sınırındaki Norte de Santander bölgesinde, diğerinin ise başkent Bogota yakınlarındaki bir bölgede görüldüğü ifade edildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Zika virüsünün bebeklerde ciddi doğum kusurlarına neden olduğu sonucuna varmıştı. CDC, Zika virüsünün yenidoğanlarda mikrosefaliye ve gelişen beyinde kalsiyum oluşumuna zarar verme gibi diğer ciddi kusurlara da neden olduğunu açıklamıştı.

Dünya SAğlık Örgütünün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında 44 ülkede görülürken, 33 ülkede salgın şeklinde belirdi. Zika virüsünden en fazla etkilenen ülke olan Brezilya'da yetkililer, salgının büyüklüğü nedeniyle vakaları saymayı bıraktı. Salgının ortaya çıktığı 2015 yılından bu yana ülkede 497 bin 593 ila 1 milyon 482 bin 701 Zika vakasının görüldüğü tahmin ediliyor.

Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden "mikrosefali"ye neden olduğu düşünülüyor. 2001-2014 yılları arasında her yıl ortalama 163 bebekte mikrosefali vakasının görüldüğü Brezilya'da Sağlık Bakanlığı, ekim ayında benzer vakalarda ciddi artış olduğunu açıkladı. Bakanlığın son verilerine göre, ekim ayından bu yana ülkede 4 bin 783 mikrosefali vakasına rastlandı.

Yorumlar