Yumuşak doku romatizması hayatı zorlaştırıyor

Özellikle kadınlarda sık görülen yumuşak doku romatizması hayat kalitesini düşürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Yumuşak doku romatizması hayatı zorlaştırıyor
Sabahları ağrı ile uyanıp, kendisini hiç uyumamış gibi yorgun, bitkin ve isteksiz hisseden kişilerde 'fibromiyalji sendromu' (FMS) adı verilen yumuşak doku romatizması olabileceği belirtildi.

Bizi en çok rahatsız eden, yaşam kalitemizi bozan, ruhsal durumumuzu ve aile yaşantımızı olumsuz etkileyen şikayetlerin başında yaygın boyun, sırt ve bel ağrıları olarak nükseder.

FMS en çok %80-90 kadınlarda ve 40-60 yaşlarında görülür. Boyun, sırt, bel ve omuzlarda yaygın ağrı ve hemen noktalarla karakterizedir. Biri yumuşak doku romatizmasıdır. Sebebi belli olmamakla beraber hastalığa neden olan bir çok mekanizma vardır. Travmalar, ruhsal faktörler, stres, ailevi sorunlar ve enfeksiyonlar sonucu şikayetler başlayabilir.

Uzamanlar, Sendromun en önemli özelliğinin vücudun belli noktalarında aşırı hassasiyet görülmesi olduğunu söyledi. Sendromun, kaslarda ve eklemlerde yaygın ağrı ve hassasiyet, uyku bozukluğu, yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini gösterdiğini belirten uzmanlar, yumuşak doku romatizması; vücutta yaygın ağrı, yorgunluk, halsizlik, tutukluk ve vücudun bazı hassas noktalarında karakterize olan ve eklem dışı romatizmal bir hastalıktır. Birçok hastalığa da kapı açan hastalıklar arasında, iş gücü kaybı açısından ön sıralarda yer alır. 25-55 yaşlarında ve kadınlarda daha sık olmakla birlikte erkeklerde ve çocukluklarda da görülebilir. Eğitim düzeyi ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha fazla rastlandığını belirtildi.

Hastalıktan korunmanın yolları

Hastalıktan korunmak için özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiyovasküler kondüsyon egzersizleri, düşük yoğunlukta yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme, su aerobiği gibi aktiviteler faydalıdır. Hastalara yatmadan önce uykuyu etkileyecek alkol, sigara, çay, kola, kahve gibi maddeleri almamalarını önermekteyiz. Fizik tedavi uygulamalarında ise sıcak uygulama, derin ısıtıcılar ve ağrı kesici özelliği olan elektriksel stimülasyon ve masaj ile olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ayrıca kaplıca kürleri önerilir. Deniz, kum, güneş, yüzme çok iyi sonuçlar doğurur.


 

Yorumlar