Yumurtalık Kisti Ameliyatı

Yumurtalık kisti ameliyatı tıp dilinde kistektomi olarak adlandırılır. Bu kistleri temizlemek için, kistlerin boyutları ve özellikleri dikkate alınmalıdır.

Google Haberlere Abone ol
Yumurtalık Kisti Ameliyatı

Yumurtalık kisti ameliyatı tıp dilinde kistektomi olarak adlandırılır. Bu kistleri temizlemek için, kistlerin boyutları ve özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu ameliyatlar laparoskopik veya açık yöntemlerle yapılabilir. Bazı durumlarda kistin yumurtalıklarla ve rahimle birlikte alınması gerekebilir. Sadece kistektomi yapılacaksa, ameliyat bir saat kadar sürmektedir. Açık ameliyatlarda  2-3 günlük sürede taburcu olan hasta, laparoskopik yöntemlerde bir günlük süre sonunda taburcu olur.

Yumurtalık kistleri hangi koşullarda ameliyat edilmelidir?

Kistlerin büyüyerek sapları etrafında dönmesi veya patlaması halinde şiddetli karın ve kasık ağrısının çekilmesi kaçınılmazdır. Oluşan basit kistlerin en bilinen sebebi hormonal dengesizliklerdir. Kadınlar her adet gördüklerinde yumurtalıklarında 2-2,5 cm'ye ulaşan basit kistler oluşur. Bunların çatlamasıyla  yumurtlama gerçekleşir. Hormonal dengesizlik olduğunda, bu kesecikler patlamaz veya büyümeye devam eder. Böylece basit kist oluşumları meydana gelir. Bunlar genellikle tek taraflı oluşur ve ağrıya sebep olmaz. Eğer 5-6 cmden daha fazla büyürse sapları etrafında dönerek riskli bir oluşuma sahne olur. Doktor tarafından takip edilecek olan kistler büyüdükçe, kötü huylu olma ihtimalleri de artacağından ihmal edilmemelidir. Kistler 5-6 cm boyutlarına gelmeden büyümelerini baskı altına alacak ilaçlar kullanılarak, küçülmeleri gözlemlenir. Küçülmeyen oluşumlar cerrahi yöntemlerle yok edilmeye çalışılmalıdır. Kistin yapısını açığa çıkaracak kan tahlilleri yapılmalıdır.  

Yumurtalık kisti ameliyatı nasıl yapılır?

Kistlerle uygulanacak tedavi ameliyatı gerektirecekse, laparoskopik  yöntemin uygulanması uygun olacaktır. Ameliyat sonrası normal yaşama daha çabuk dönmek için, bu yöntem uygun olacaktır. Ameliyat sonrasındaki şikayetlerin asgariye indirilmesi açısından faydalı olacak bu yöntemi ,kötü huylu kistlerin alınmasında tercih etmemek gerekir. Bu durumlarda açık ameliyatlar daha faydalı olacaktır. Basit kistlerin temizlenmesi oldukça kolay bir şekilde olmaktadır. Sağlam yumurtalıklar yerinde bırakılarak, diğerleri çıkarılmaktadır. Çikolata kistlerin derinlerde olmaları, organlarda yapışıklıklara sebep olmaları ve fazla sayıda olmaları sebebiyle ameliyatları oldukça zor yapılabilmektedir. Dermoid kistlerin de çıkarılması zordur. Genelde tüm yumurtalıklara yayıldıkları için, tüm yumurtalıkların da alınması gerekebilir.

Yumurtalık kisti ameliyatının şeklini etkileyen unsurlar nelerdir?

Kist ameliyatlarının nasıl yapılacağına, kistin büyüklüğü ve türü etki edecektir. Kistler etraftaki organlarla yapışıklık oluşturmadıysa laparoskopik yöntemle ameliyat uygun tercih olacaktır. Yapışıklıkların olması ve kanser riski taşımaları durumunda açık ameliyatların yani laparotomi yönteminin kullanılması tercih edilmelidir.

Yumurtalık kisti ameliyatının riskleri nelerdir?

Anestezi altında yapılan bu ameliyatlar riskli sınıfa girmektedir. Genel anestezi uygulanması sebebiyle, ortaya çıkabilecek sorunları dikkate almak gerekir. Karından yapılacak bu tarz ameliyatlarda genital organlarda yapışıklıklar olması muhtemeldir. Yapışıklık olması durumunda organların işlevini yerine getirmemesi sebebiyle, gebe kalamama sorunu yaşanabilir. Kistlerin alınması sırasında, sağlam yumurtalıklarında alınması da söz konusu olabilir. Ameliyat esnasında kanserden şüphe duyulması halinde tüm yumurtalıkların, hatta rahimin alınması gündeme gelebilir.

Yumurtalık kisti ameliyatından sonra kistlerin tekrar gelişme riski var mıdır?

Kistlerin alınması yumurtalıklarla birlikte olduysa tekrar oluşma riski olmayacaktır. Eğer kistler tek başına alındıysa, tekrarlama riski olacaktır. Özellikle çikolata kistleri tekrarlama riski yüksek olanlardır.

Yorumlar