Yılın ilk karadut hasadı

Mersin’in Silifke ilçesinde örtü altında yetiştirilen yılın ilk karadut hasadına başlandı. Çileğe alternatif olarak bir yıl önce dikimi yapılan karadut, kilosu 20 liradan alıcı buluyor.

Google Haberlere Abone ol
Yılın ilk karadut hasadı

Çiftçi Musa Kavuştu tarafından yetiştirilen karadutun ilk hasadında 100 kilo toplandı ve kilosu 20 liradan İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere gönderildi.

Geçtiğimiz yıla oranla 20 gün erken olgunlaşan karadut, lezzeti ve görüntüsüyle dikkat çekiyor. Karadutun bakımının kolay olduğunu belirten Musa Kavuştu, fiyatından da veriminden de memnun olduğunu, her yıl aynı şekilde meyve rekoltesini ve kalitesini eşit şekilde alabildiklerini söyledi.

Çilekle aynı rekolteye sahip olan karadut yetiştiriciliğini çiftçilere tavsiye eden Musa Kavuştu, “5 dönüm arazimizden 15 ton ürün elde etmeyi bekliyoruz. Bugün Türkiye’de yılın ilk karadut hasadına başladık. Avustralya karadutu olarak bilinen bu ürünümüze hiçbir şekilde ilaç ve gübre vermiyoruz. Bir tek su veriyoruz. Yaklaşık iki ay üzerinde üzümü kalmayacak şekilde topluyoruz. Bugün ilk hasadı yaptık. 100 kilo dut topladık ve İstanbul’a göndereceğim. Bütün çiftçilere tavsiye ediyorum” dedi.

Örtü altındaki karadutun haziran sonuna kadar hasat edilmesi bekleniyor. 

KARADUTUN FAYDALARI

Karadutun içerdiği besinler dizanterinden, hemaroide, anemiden kansere kadar bir çok hastalıktan korunmaya yardımcı olduğu gibi özellikle cilt sağlığı için çok faydalıdır. Öyleki karadut çok yaygın olarak kozmetik ürünlerinde ve yüz maskelerinde kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni içerisinde barındırdığı ve serbest radikallerin hareketlerini engelleyen çok farklı çeşitlerdeki antioksidanlardır. Bütün besin kaynaklarında olduğu gibi karadutun etkili ve doğal bir antibiyotik görevi görmesi çok geniş bir yelpazede sağlığımıza hizmet etmesini sağlamaktadır.

Yorumlar