Yeşil Çay Nedir

Yeşil çay, yaygın olarak bilinen yanlış bilginin aksine farklı bir bitkiden değil siyah çayın da elde edildiği camellia sinensis bitkisinden elde edilir fakat siyah çaya göre çok daha az işlem görür.

Google Haberlere Abone ol
Yeşil Çay Nedir

Yeşil çay, yaygın olarak bilinen yanlış bilginin aksine farklı bir bitkiden değil siyah çayın da elde edildiği camellia sinensis bitkisinden elde edilir fakat siyah çaya göre çok daha az işlem görür. Bu yüzden içinde barındırdığı maddelerin özellikleri daha az kayba uğramış olur ve rengi siyah çaya oranla daha açık bir renktir. Özellikle Asya ve Uzak Doğu kültürlerinde önemli bir yere sahip olan yeşil çay artık tüm dünyada popüler hale gelmiş, bilinen bir bitki türüdür. Kuşkusuz bu denli popüler olmasındaki en büyük etken sağlığa olan yararlarıdır. 

 İlk kez yaklaşık 4000 yıl önce Çinliler tarafından keşfedilen yeşil çay daha sonra Japonların ve Portekizlilerin de katkısıyla tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde kaynatılarak suyunun içilmesi dışında soğuk içeceklerde, tatlı çeşitlerinde ve kozmetik ürünlerin içerisinde dahi kullanılmaktadır. Bu kadar yaygınlaşmasının bir çok sebebi vardır. Bu sebeplerden bazıları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:  - Kist, tümör gibi hastalıkların önlenmesi amacıyla ve ya tedavi aşamasında ek olarak tüketilebilir.- Antioksidan barındırdığı için kansere karşı kullanılabilecek etkili içeriklerden biridir. - Göz sağlığını korumak adına kullanılabilir. - Sağlıklı bir cilde sahip olmak için etkili bir yardımcıdır. Yaşlanma karşıtı etkilerinden dolayı günümüzde bir çok kozmetik ürünün içeriğinde yeşil çay özleri bulunmaktadır.  - Ağız ve diş sağlığı açısından da yararlı olan yeşil çay ağız ve diş sağlığı için kullanılan ürünlerin içeriğinde de yer almaktadır. - Yorgunluğu gidermek ya da uykunun açılması amacıyla  siyah çay ve kahve gibi içeceklere oranla çok daha sağlıklı olan yeşil çay tercih edilebilir. - Tansiyon, kolestrol ve kan şekeri gibi değerlerin ayarlanması ve normal düzeyde tutulmasına da yardımcı olur. - İdrar söktürücü olarak kullanılabilir ve vücuttaki yağların yakılması, zayıflama konularında da yardımcı bir bitkidir.  Her şeyde olduğu gibi yeşil çayı da fazla tüketmek beklenmeyen, olumsuz durumların oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle günde birkaç fincandan fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir. Yeşil çayın gereğinden fazla tüketildiği durumlarda uykusuzluk, sık sık idrara çıkma, mide bulantısı, kusma gibi olumsuz yan etkilere rastlanabilir.  Yeşil çay günümüzde sadece bitki yaprağı şeklinde değil bir çok formda bulunmakta. İhtiyaca göre bu farklı formlardan uygun olanlar tercih edilebilir. Örneğin pratik bir şekilde bu bitkiyi tüketmek isteyenler bir çok yerde kolayca bulunabilen poşet çayları tercih edebilirler. Gerek bitki yapraklarında gerekse poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken nokta ise doğallık. İçerisine herhangi bir kimyasalın katılmadığından her zaman emin olunmalıdır. Bunlar dışında yeşil çay içeren sabun, krem ya da maske gibi cilt ürünleri de artık rahatlıkla bulunabilmekte. Diş çürümesini önlediği ve ağız kokusunu engellediği için bazı diş macunları da yeşil çay ekstresi içermektedir. 

Yorumlar