Yaşlara göre hamile kalma ihtimali

Yaşlara göre hamile kalma ihtimali , 20 li yaşlarda hamile kalma , 30 lu yaşlarda hamile kalma , 40 lı yaşlarda hamile kalma , gebelik süreci

Google Haberlere Abone ol
Yaşlara göre hamile kalma ihtimali

Yaşınız hamile kalmanızı kolaylaştırır veya tersine biraz sabretmenizi gerektirebilir. Çocuk sahibi olma planları yaparken yaşınızı göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. İşte yaşlara gre hamile kalma olasılıkları , riskleri ve faydaları.

 Ergenlik dönemi

Uzmanlar 18 yaşından önce gebe kalmanın hem anne hem de bebek için tehlike arz ettiğini belirtiyor. Bu yaşlarda yaşanan gebelikte tansiyon yükselmesi olarak bilinen ‘’preeklemsi’’ ihtimali yüksek olduğu gibi, küçük yaşta yaşanan gebeliklerde düşük , prematüre ya da ölü doğum yapma riskleri de yüksektir. Bu konuda önemli noktalar var ki, kadınların duygusal ve hormonal gelişimi 18 yaşından önce tamamlanır. Ruhsal açıdan bebek sahibi olmaya tam olarak hazır olmayan annelerde bebek bakımı konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor.

20'li yaşlar

Yumurtaların en iyi çalıştığı ve regli dönemlerinin en düzenli olduğu 20’li yaşlarda sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirilebilir. Bu dönemde gebe kalma olasılığınız çok yüksektir. Yüksek tansiyona yakalanma olasalığınız ise düşüktür, ancak yinede düzenli olarak tansiyonunuzu kontrol ettirmenizde fayda vardır. Düşük ve down sendromu riski ise yine bu yaşlarda daha düşüktür. Bu dönemlerinde kadınlar henüz kariyerlerinde istedikleri noktaya ulaşamadıklarından ya da vücutlarındaki değişimi olgunlukla karşılayamadıklarından psikolojik olarak bazı problemler yaşayabiliyorlar.

30'lu yaşlar

Kadınların geneli maddi ve manevi bakımdan kendilerini güvende hissettikleri 30 yaşlarında gebe kalmayı tercih ediyor. Yumurtalıkların çalışma frekansları 20’li yaşlara oranla daha az olmasından dolayı bu kararı aldıktan sonra bir yıl beklemek gerekebilir. Kariyer sahibi olmak ile çocuk sahibi olmak arasında kararsız kaldıysanız paniğe kapılmadan içinizdeki ses ne diyorsa ona yönelin. Günümüzde yapılan uzman araştırmalara göre kariyer sahibi kadınların 35 yaşlarında anne olduklarını gösteriyor. 35 yaşını aştıktan sonra ise dış gebelik , düşük yapma , premature doğum , kromozom rahatsızlıkları riskleri artabilir ve normal doğum yapma olasılığı da azalır.

40'lı yaşlar

40’lı yaş dönemide hamile kaldıysanız muhtemelen, menapoz dönemin daha geç gireceksiniz. Vücudunuzun salgıladığı östrojen hormonu sayesinde kalp hastalıkları , Alzheimer ve felç rahatsızlıklarına yakalanma oranınız azalacak. 40’lı yaşlarda bebeğinizin down sendromlu olma riski yüzde 1 iken, 50’li yaşlarda ise bu oran yüzde 10’a kadar çıkıyor.

Yorumlar