Vajinal Mantar

Vajinal mantar, vajina içinde candida adı verilen bakterilerin yol açtığı bir tür enfeksiyondur ve Vajinada candida adı verilen bakterilerin farklı nedenlerden dolayı çoğalmasıyla vajina ve etrafında meydana gelen kaşıntılı ve bulaşıcı özelliği olan bir h

Google Haberlere Abone ol
Vajinal Mantar

Vajinal mantar, vajina içinde candida adı verilen bakterilerin yol açtığı bir tür enfeksiyondur ve Vajinada candida adı verilen bakterilerin farklı nedenlerden dolayı çoğalmasıyla vajina ve etrafında meydana gelen kaşıntılı ve bulaşıcı özelliği olan bir hastalıktır.

Vajinal Mantar Nedenleri Nelerdir?

Vajinal mantar oluşumu için, antibiyotik kullanımı ve gebelik dönemi etkili faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini çökerten her hastalık ve ilaç kullanımı vajinal mantar oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Gebelik nedeniyle vücudun yaşadığı hormon değişimleri vajinal mantarların çoğalmasına yol açmaktadır.

Vajinal Mantara Yol Açan Faktörler

Antibiyotikler: Geniş spekrtumlu olarak bilinen güçlü antibiyotikler vajinanın pH seviyesini bozarak mantar enfeksiyonu için zemin hazırlar.

Gebelik: Özellikle gebeliğin 6. ayından sonra hücresel olarak bağışıklık güçsüzleşir ve kandida mantarı gelişebilir. Aynı zamanda gebelik döneminde glikojen adlı maddenin artışı vajinal mantar enfeksiyonu arttırabilir.

Diyabet Hastalığı: Kanda şeker seviyesinin dengesiz seyrettiği durumlarda, kontrolsüz şeker hastalığında idrar ve vajina salgılarında şeker oranı artar. Bu durumda mantar oluşma olasılığı artış gösterir.

Hormon Kullanımı: Östrojen ve progesteron içerikli ilaçların kullanımı vajinal mantar olasılığını arttırır.

Sentetik Kıyafetler: Daha çok kilo fazlalığı olan kadınların giymiş olduğu naylon kıyafetler ve iç çamaşırları vajinal bölgede ısı ve nem oranını arttırır. Bu durum mantara neden olan bakteriler için bulunmayacak fırsatlar arasındadır. Bu gibi olasılıklarda açığa çıkan enfeksiyonun sürekli tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantar için en bilindik bulgu aşırı kaşınma ve yanma hissidir. Cinsel organda yanma, tahriş ve akıntı hissedilebilir. Tahriş olan alan cinsel birliktelik anında ağrıya yol açabilir.

Vajinal Mantar Bulaşıcı mıdır?

Mantar hastalığı daha çok kadınlarda ortaya çıkan ve bulaşıcı bir hastalık türüdür. Vajinal mantar hastalığına yakalanmış bir kadından, cinsel beraberlik yolu ile eşine mantar hastalığı geçebilir. Ancak mantar hastalığına yakalanan erkekte genellikle herhangi bir belirti oluşmaz. Bazı vakalarda hafif yanma şeklinde şikayetlere yol açabilir.

Vajinal mantar genellikle bir kadın hastalığı olarak düşünülmesine rağmen, sünnet olmamış erkelerde de karşılaşılan bir sorundur. Erkekte her hangi bir şikayete neden olmadığı için, mantar enfeksiyonu taşıyan erkek cinsel beraberlik anında enfeksiyonu kolaylıkla eşine bulaştırabilir. Mantar enfeksiyonunda erkekler taşıyıcı konumdadır, bu nedenle vajinal mantar tedavilerinde eş tedavisi önemlidir.

Vajinal Mantardan Korunma Yolları;

 

  • Vajinal temizliğe özen gösterilmelidir.
  • İç çamaşırları sık aralıklarla değiştirilmelidir.
  • Nemli veya ıslak çamaşır giyiminden kaçınılmalıdır.
  • Adet döneminde havuz ve deniz gibi ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Vücudu saran dar kıyafetler ve iç çamaşırlarından kaçınılmalıdır.

 

Vajinal Mantar Tedavisi

Vajinal mantar tedavilerinde ilk olarak mantar oluşumuna neden olan faktörün tespit edilerek ortadan kaldırılması gerekir. Vajinal mantarın doktor gözetiminde tedavi edilmesi hastalığın nüksetmemesi için önemlidir. Nükseden mantar enfeksiyonları bazı vakalarda şeker hastalığının işareti olabilir.

Yorumlar