Tere demir deposu

Terede ıspanaktan daha çok demir var.

Google Haberlere Abone ol
Tere demir deposu

Ispanak denilince birçok insanın aklına demir gelir ancak Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç'e göre tere demir bakımından ıspanaktan çok daha zengin bir besin.

Sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunmada kilit rolün doğru beslenmede olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, terenin ıspanaktan daha fazla demir içerdiğini söyledi. Çok sayıda yararı bulunan bu besinlerin tam mevsimi olduğunu aktaran Enç, tere ve ıspanağın yararlarını şöyle anlattı:  

DEMİR DEPOSU: TERE 

"Tere; A , B2, K, E ve P vitaminleri içerir. A vitamini, güçlü bir antioksidan için iyi bir kaynaktır.Terede bulunan K vitamini, bir kadına tavsiye edilen günlük miktarın yaklaşık %100'ünü sağlar. Sadece 1 su bardağı su teresi damar sertliğini önlemek için gösterilmiştir ve güçlü kemikler için gereklidir.

Tere, vitamin yönünden özellikle C vitamini yönünden pek zengindir. Ispanak dediğimizde hepimizin aklına demir gelir fakat tere demir bakımından ıspanaktan daha zengindir. İyottan yana da zengin olduğu gibi, fosfor, manganez, bakır gibi diğer madensel tuzları da barındırır. İyi bir kabızlık gidericidir.

Kronik bronşit ve diğer göğüs hastalıklarında, balgam sökmeye yardımcıdır. Göğüs anjininde de yararlıdır. Öksürüğü keser. Yalnız bu gibi hastalar suyunu içmelidirler. Damla ve romatizma hastaları için çok şifalı bir bitkidir. Tere aynı zamanda kan şekerini azaltır, vücuttaki zararlı bakterileri öldürür ve bağırsak solucanlarının düşmanıdır. Kilo verilmesine de yardımcı olan bu bitki yağ yakıcıdır ve zayıflamaya yardımcı olur.


VİTAMİN VE MİNERAL ZENGİNİ: ISPANAK

Ispanak güçlü antioksidanlardan biridir. A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengindir. Yumurtalık, meme ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri ile mücadeleye yardımcı olur.

Araştırmalarda, ıspanağın yaşlanma ile ilişkili beyin fonksiyonlarındaki düşüşü azalttığı ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ispanak vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir. Yorgunluğu giderir. Zihni kuvvetlendirir. Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini iyi gelir. Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır.

Yüksek tansiyona karşı savaş açar. Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Hemoroide tedavisinde iyi etki yapar. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Diş çürümelerini önler. Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarına yararlıdır."

Yorumlar