Solunum Sistemi Organları Nelerdir

Solunum sistemi organları nelerdir konusunda bilgi verebilmek için öncelikle solunum sisteminin üstlendiği görevler konusuna bakılmalıdır.

Google Haberlere Abone ol
Solunum Sistemi Organları Nelerdir

Solunum sistemi organları nelerdir konusunda bilgi verebilmek için öncelikle solunum sisteminin üstlendiği görevler konusuna bakılmalıdır.  Solunum sistemi vücuttaki kanda bulunan karbondioksit’in oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlar. Solunum sistemi organları ise bu gazların yer değiştirebilmesini sağlayacak yapıdadırlar. Solunum sisteminde yer alan organlar solunum sistemi organları olarak adlandırılmaktadırlar. Bu organlar şunlardır ;

Burun, yutak, gırtlak, akciğerler ve soluk borusudur.

Solunum sistemi organlarının kısaca görevleri :

Burun : Dış ortamdan alınan havanın akciğerlere giriş yaptığı organdır. Burun alınan havanın akciğerlere doğru ilerlerken temiz olmasını ve vücut içi sıcaklığa yakın değerde olması için nemlendirerek ısınmasını sağlar. Havanın temiz olması için içerisindeki toz taneciklerini tutmaya yarayan kıllara sahiptir. Solunum sistemi organları arasında dış ortam ile direkt ilişkisi bulunmaktadır.

Yutak : Bu organ solunum sistemi ile sindirim sistemini birbirinden ayırmaktadır. Bu özelliği ağız boşluğu ile burun boşluğunu birbirinden ayıran Farinksin denilen kısmı ile sağlamaktadır.

Gırtlak : Solunum sistemi organlarından olan gırtlak hem hava hemde yiyeceklerin ortak geçtikleri yoldur. Yutak kısmı 2 tüpten oluşur. Bu tüplerden özfagus ve larinks’tir. Yiyecekler özfagustan mideye geçerken lariks’te havanın geçtiği kısımdır.

Soluk borusu : Solunum sistemi organlarından biri olan soluk borusu 2 cm ile 5 cm çapında ve 10 cm uzunluğa sahiptir. Sağ trakea ve sol trakea olmak üzere iki kısım bronştan oluşmaktadır. Bu bronşlardan biri solunum sistemi organlarından akciğerin sol tarafına diğeri de solunum sistemi organlarından olan akciğerin sağ tarafına doğru ilerleyen yapıdadır.

Akciğerler : Göğüs boşluğunda yer alırlar ve solunum sistemi organları arasında en fazla yer kaplayan organdır. 2 tanedirler ve yapı olarak süngere benzemektedirler. Akciğerler açık pembe rengindedirler. Vücutta bulundukları yer dıştan göğüs kafesi, alt kısımdan ise diyafram ile karın boşluğun ayrılır. Akciğer solunum sistemi organları arasında belkide en önemli görevi üstlenmektedir. Görevleri dış ortamdan alınan havadaki oksijenin alveollerin etrafında yer alan kılcal kan damarlarına geçmesini ve dışarı atılmasını sağlar (soluk verme).

Solunum sistemi organları soluk alıp verme mekanizmasının işlemesini sağlamaktadırlar. Bu mekanizma insan vücudunda yer alan her hücrenin oksijen ihtiyacını sağlamaktadır. Solunum sistemi organları akciğerlerin hava ile dolup boşalması işlemi ile işlerlik kazanmaktadırlar. Solunum sistemi organlarından akciğerler soluk alırken diyaframın kasılması ve kaburgaların arasının açılması ile göğüs boşluğunun genişlemesi ile ilk kısım tamamlanmış olur. Soluk verilmesi sırasında ise bu işlemin tersi gerçekleşir. 

Yorumlar