Skolyoz nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Türkiye'de birçok insanın müzdarip olduğu konulardan birisi de Skolyoz'dur. Halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen Skolyoz tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Ancak bunun için mutlaka bir hekime danışılması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Skolyoz nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Skolyoz tedavisi omurganın eğriliği üzerinde yapılan bir ortopedik bir tedavidir. İnsan omurgası arkadan bakıldığında doğru bir şekilde duran ve tüm omurların aynı hizada olduğu bir omurga olmaktadır. Ancak bazı kişilerde omurlardaki bu dizilim bozuk olabilmekte ve anormal derecede eğrilikler ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlığa da skolyoz denilmektedir. Skolyoz tedavisi de bu omurların düzeltilmesi için yapılmaktadır.

Skolyoz Nedenleri?

Skolyozun ortaya çıkma nedenleri çocukluktan itibaren incelenen bir durumdur. Özellikle kritik gelişim evreleri döneminde çocukların maruz kalacağı çocuk felci gibi rahatsızlıklar skolyoza neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra kalıtımsal anlamda çocuğun spastik engelli olarak dünyaya gelmesi de skolyoz rahatsızlığının bir diğer nedeni olmaktadır. Bu belirtiler üzerine oluşabilecek rahatsızlıklarda yapılacak olan skolyoz tedavisi kısmi anlamda etkili olmaktadır. Bu nedenlerin dışında skolyozun en çok görüldüğü yaş olan 10'lu yaşlar, skolyoz tedavisinde en çok zorlanılan dönemler olmaktadır. Skolyoz tedavisi için bu dönemler incelendiğinde bu dönemde oluşan bozuklukların nedenleri tam olarak bilinememiştir. Ancak yapılan araştırmalarda bebeğin anne karnında geçirdiği bazı enfeksiyonlar, çocukluk dönemindeki hareketleri ve bazı vitaminlerin eksikliklerinin bu rahatsızlık üzerinde rol oynadığı düşünülmektedir.

Skolyoz Belirtileri nelerdir?

Skolyoz çocukluk döneminde ortaya çıkıp ilerleyen yaşlarda yaşamı büyük ölçüde etkileyen ve zorlaştırabilecek olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar erken teşhis yapılıp skolyoz tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Skolyozun ilk belirtilerinin zamanında fark edilememesi ve skolyoz tedavisinin yapılamaması, çocuğun sonraki dönemlerdeki gelişiminin de engellenmesine neden olabilmektedir. Erken bir skolyoz tedavisi yapılmadığı takdirde ergenlik dönemiyle birlikte çocukta bel ve sırt ağrıları, akciğer ve kalp fonksiyonlarında bozukluklar gibi ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Skolyoz tedavisinden önce ilk belirtiyi fark etmek için gözleri iyi gören birisinin ya da bir uzmanın omurganın genel duruşunu iyi izlemesi gerekmektedir. Çünkü bu rahatsızlığın ilk belirtilerinde ağrı veya acı gibi şikayetler kendisini göstermemektedir. İlk bakışta eğer omurgada bir şekil bozukluğu göze çarpıyorsa bu skolyozun ilk belirtisi olabilmektedir ve hemen skolyoz tedavisi için ya da detaylı bir muayene için bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Bir diğer belirti de omuzların seviyesinde ortaya çıkmaktadır. Eğer bir omuz diğerinden yukarıda veya aşağıda ise bu da skolyoz için bir belirti olarak kabul edilmektedir. Yine buna bağlı olarak kürek kemiğinin aşırı çıkık olması, elbiselerin vücuda tam oturmaması gibi fiziksel belirtiler skolyoz hakkında birkaç belirti olarak bilinmektedir. Bu tür belirtilerden şüphelenen kişilerin çocuklarını hemen uzman bir doktora götürerek skolyoz tedavisine başlanması konusunda yardım alması gerekmektedir.

Skolyoz Tedavisi nasıl yapılır?

Skolyoz tedavisi erken tanı ve tedavi yöntemlerinden birisi olmaktadır. Bu nedenle de daha ilk belirtilerde skolyoz tedavisine alınan hastalar kendi fiziksel özelliklerine göre özel tedaviler almaktadır. Skolyoz tedavisi sırasında hastanın da davranışları doğrultusunda bu rahatsızlık ilerleyebilir ya da kısa sürede ortadan kalkabilmektedir. Bu nedenle skolyoz tedavisi sadece doktorun değil hastanın da aktif olarak çaba göstermesi gereken bir tedavi yöntemidir. Skolyoz tedavisinde üç farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar;

Gözlem: Eğer omurgadaki eğrilik 20 derecenin altında ise ve hasta da gelişimini tamamlaya yaklaşmış ise bu hasta skolyoz tedavisi olarak gözlem altına alınır. Hastanın omurgası belirli aralıklarla kontrol edilir. Bu gözlemli skolyoz tedavisi hastanın iskelet gelişiminin tamamlanmasına kadar devam etmektedir.

Korse tedavisi: Bir diğer skolyoz tedavisi korse ile yapılan tedavi yöntemi olmaktadır. Buradaki amaç hastanın omurgasındaki eğriliğin artmasının önüne geçerek iskeletin normal şekline alışmasını sağlamaktır. Bu skolyoz tedavisi genellikle eğriliği 25 derecenin üzerinde olan çocuklarda uygulanır. 

Cerrahi tedavi: Bu skolyoz tedavisi genellikle omurga eğriliği 50 derece ve üzeri olan çocuklarda uygulanır. Çünkü bu eğrilik çocuğun büyüme dönemi haricinde de artan bir eğrilik olmaktadır. Bu nedenle de cerrahi müdahale olması gerekmektedir. Cerrahi skolyoz tedavisi rahatsızlığın çocukluk zamanında hızlı ilerlemesini durdurmak gelişimi sağlıklı hale getirmek için gereklidir. 

Tedavi Sonrası Yapılacaklar

Skolyoz tedavisi sonrası hem korse tedavisi alan hastalar hem de cerrahi müdahale gören hastalar bir süre uzman fizyoterapistler eşliğinde rehabilitasyon hizmeti almaktadırlar. Ancak bu fizik tedavi hizmeti sonrası rahatsılık geçti deyip hastanın egzersizlerini bırakmaması gerekmektedir. Mümkün olduğunca fizik tedavide yapılan hareketlerin yarısının günlük olarak tam anlamıyla vücut kendisini toplayana ve iskelet gelişiminin tamamlanmasına kadar yapılması gerekmektedir. Cerrahi skolyoz tedavisi olan hastaların öncelikli olarak müdahale edilen bölge ile ilgili dikkatli olmaları ve sakınmaları gerekmektedir. Sonrasında da düzenli olarak fiziksel egze

Yorumlar