Şiddet eğiliminin ilacı kitap

- Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kartal: - "Doğdukları andan itibaren olumlu eserler ve anlatımlarla desteklenen çocuklar, bir sorunun çözümünde hiçbir şekilde şiddetin yer almadığına tanık olur ve şiddet onların yaşamında yer almaz" - "Çocuklar, kitaplardan koşulsuz sevgi ve hayal gücünün önemini öğrenir"

Google Haberlere Abone ol
Şiddet eğiliminin ilacı kitap
 Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Kartal, doğdukları andan itibaren olumlu eserler ve anlatımlarla desteklenen çocukların, bir sorunun çözümünde hiçbir şekilde şiddetin yer almadığını öğreneceği söyledi.

Doç. Dr. Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne, baba ve öğretmenlerin çocukları erken yaşlarda uygun çocuk kitaplarıyla buluşturması gerektiğini belirtti.

Çocuğun yetişmesinde ailesinin ve öğretmenlerinin önemli bir konumda olduğunu ifade eden Kartal, "Çocuğa okunacak eserlerde şiddet unsurundan söz etmek söz konusu bile olamaz. Yetişkinler çocuğuna kitap okuyarak her zaman yanında olduğunu ve güç verdiğini göstermektedir. Doğdukları andan itibaren olumlu eserler ve anlatımlarla desteklenen çocuklar, bir sorunun çözümünde hiçbir şekilde şiddetin yer almadığına tanık olur ve şiddet onların yaşamında yer almaz." dedi.

Kartal, çocukların kitaplardan hayata dair pek çok şey öğrendiğini dile getirerek, "Çocuklar, kitaplardan koşulsuz sevgi ve hayal gücünün önemini öğrenir. Günümüzde dünyada, ilköğretim programlarındaki eğitim anlayışında yaratıcılık ve hayal gücü ayrılmaz iki bileşen." diye konuştu.
Çocuklara okunacak uygun kitaplar ve yazarın bakış açısının, okuyanı yaratıcılık ve hayal gücüyle buluşturduğunu vurgulayan Kartal, şunları anlattı:

"Bu yönüyle doğru zamanda doğru kitaplarla buluşurlarsa, çocuklarımızı tasarımcılar ve geleceğin kaşifleri olarak bu dünyada dünyada görebiliriz. Ayrıca çocuklar dinledikleri öykülerde psikolojik gereksinimlerini karşılayacak. En başta bizim sevme ve sevilmeye ihtiyacımız var. Mesela akıllı tilkinin masalında bir yavru tilki dönüp dolaşıp annesine 'Acaba yaramaz bir timsah olsam beni yine sevecek misin?' diye sorar. Annenin eser boyunca değişmeyen tek cevabı vardır, 'Her ne olursa olsun ve sen ne yaparsan yap ben seni her zaman seveceğim?' diye cevap verir."

- "Çocukların tek ihtiyacı sevgi"

Kartal, çocukların anne, baba ve öğretmenlerinden sadece sevildiğini duymak istediğini belirterek, çocukların tek ihtiyacının sevgi olduğunu vurguladı.

Sevgiyle büyüyen çocuğun hayata ve geleceğe pozitif baktığını ifade eden Kartal, şunları kaydetti:
"Büyürken hatalar yapabiliyoruz. Bu hataların sonrasında sevgiyi kaybetmeyi hiç istemiyoruz. Yaptıklarımızın doğrulanmasına ihtiyaç duyuyoruz. Anne, baba ve öğretmenlerimiz bizi her şekilde kabul ettiğinde kendimizi güvende de hissedeceğiz. Kedimize saygı duyulduğunu da hissedeceğiz. Başarılı olmak için daha çok güç bulacağız. O yönüyle eserler psikolojik gereksinimleri karşılamak açısından da çocukları destekleyecek unsurları barındırıyor."

Bir şeyler geliştirmenin önemli olduğunu söyleyen Kartal, "Tüm dünya geliştirme adına çok ileri adımlar atmışken bizler hep onları kopyalayan tarafını ne yazık ki hayata geçiriyoruz. Hayal gücünün farkına varmak ve bunu harekete geçirmek için çocuk kitapları bize fırsatlar veriyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar